Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Közepes termés

Közepes termés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Közepes, jó termésre számítanak kalászosokból a szakemberek. Kukoricánál, repcénél, napraforgónál még nem látható a végeredmény- tudtuk meg azon a gabonatermesztésről szóló, fajtabemutatóval egybe kötött konferencián, melyet Kompolton tartottak, a Károly Róbert Főiskola szervezésében. A szakemberek szerint, az árpa aratása 2-3 hét múlva kezdődik megyénkben, az őszi búza betakarítása pedig legkésőbb július elején.

Az őszi kalászosoknak és a tavaszi kapásoknak is jót tett a pünkösdi eső, a szemek teltek, ideális állapotban vannak, az árpa aratása 2-3 hét múlva meg is kezdődhet megyénkben- mondja Petőházi Tamás a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnökhelyettese.

Szépen keltek a nyári, tavaszi vetések.

A búza aratása az ország déli részén a tervek szerint, már Péter,Pál napján megkezdődhet, megyénkben legkésőbb július elején. Közepes jó termésre, hektáronként 5 tonnás átlag termésre számítanak.

Az elmúlt év őszén a világpiaci hatásokra nagyon lementek a gabona árak, azonban most az árak elindultak felfelé- mondta az elnökhelyettes.

Az ókukorica jelenleg elérte az 50 ezer forintos árat, ez húzza felfelé a többi takarmánynövény árát. A legközelebb aratásra kerülő növény az árpa lesz, ennek most 42-43 ezer forintos árat mondanak a kereskedők – sorolta.

Az elmúlt évekhez képest 50 ezer hektárral kevesebb búzát vettetek az országban, mert a repce, szója, napraforgó vetésterületét növelték, ugyanis az állattenyésztés fejlesztésével változott az ország vetésszerkezete is.


Tovább az archívumra