Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Új szerződést kötött a Mátrai Erőmű a Magyar Villamos Művekkel

Új szerződést kötött a Mátrai Erőmű a Magyar Villamos Művekkel

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Új áramátvételi szerződést kötött a Mátrai Erőmű a Magyar Villamos Művekkel. Minderre azért van szükség, mert az Európai Unió kifogásolja a 90-es évek közepén kötött privatizációs szerződéseket, szerintük ugyanis ezek állami támogatásokat tartalmazhatnak. Az új szerződést fogyasztói áram árnövekedés nem kíséri majd – szögezte le a hazai második legnagyobb áramtermelő társaság elnöke.Állami támogatást tartalmazhatnak a 90-es évek második felében kötött privatizációs szerződések az EU szerint. Ezért ezek felbontását, és új megállapodások megkötését szorgalmazza az unió. Valaska József cáfolta, hogy a Mátrai Erőmű és a Magyar Villamos Művek szerződése állami szubvenciót tartalmazna, amit azzal támasztott alá, hogy társaságuk a hazai, de még az európai átlagárnál is 10-15 százalékkal olcsóbban értékesíti a villamos energiát. Az igazgatósági elnök elmondta: az uniós elvárásoknak ettől függetlenül eleget kívánnak tenni.

Az MVM és a Mátrai Erőmű közötti új, európai normáknak is megfelelő áramátvételi megállapodás öt évre szól, és a  továbbiakban ezen keresztül értékesítené a villamos energiát az erőmű – mondta el Valaska József, hozzátéve: a fogyasztói árak nem változnának.

 

A szerződés Brüsszelben van, már csak az Unió jóváhagyása szükséges. Amennyiben az EU megvétózza az MVM és a Mátrai Erőmű megállapodását, úgy a visontai társaság állami kártérítésben részesül, és a szabad piacra kerül. Ott erős termelőként jelenhetne meg a vizsgálatok alapján, így elbocsátásoktól ebben az esetben sem kellene tartani – tette hozzá az elnök.

 

Molnár Kata

 
 
 
 
 


Az Aktuális napi hírei (2007-10-15 )

Tovább az archívumra