Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Körmenet hordozható Máriákkal

Körmenet hordozható Máriákkal

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

1505-ből származik az első feljegyzés arról, hogy Gyöngyösre jönnek az emberek zarándokolni. A török időkben már az ország minden részéről érkeztek zarándokok a gyöngyösi fájdalmas búcsúra, ám a hagyomány hosszú időre feledésbe merült. Egészen mostanáig.  „Ami különlegessé teszi a mai ünnepet, hogy nemzeti imaévet hirdetett a Magyar Katolikus Püspöki Kar. Ezen felbuzdulásra mi is felelevenítettük a régi hagyományt, hogy nemcsak magukban jönnek el a hívek, hanem elhozzák a hordozható Máriájukkal az egész egyházközséget is.” –mondta el az Aktuálisnak Kázmér atya.
A hordozható Máriák tisztelete a Mátravidék és a Palócföld jellegzetessége, de a mostani búcsúra messzebbről is érkeztek. A Szabolcs megyei Ajak község zarándokai például 250 km-t utaztak, hogy Mária szobrukkal együtt részt vegyenek a körmenetben. Hagyomány az is, hogy a fájdalmas szűzanya szobrait máriás leányok kísérik. A gyöngyösi máriás leányok és legények viszont most először ölthették fel itthon új népviseletüket.
A misén és a körmeneten összesen több mint ezer ember könyörgött a magyarok nagyasszonyához, és 11 egyházközség Mária szobra járta meg a búcsút. Nem kevés, de jövőre még ennek is a duplájára számítanak.
Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2006-09-25 )

Tovább az archívumra