Kezdőlap » Hírek - Aktuális » 1.6 millió forintot nyert a Kapásház felújítására és másfél milliót az Aba Sámuel Monostorának a feltárására az Abasári Önkormányzat

1.6 millió forintot nyert a Kapásház felújítására és másfél milliót az Aba Sámuel Monostorának a feltárására az Abasári Önkormányzat

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A biztonságtechnikai berendezéseken kívül céljuk, hogy új arculatot alakítsanak ki és a történelmi emlékeket, továbbvigyék.

„ A szőlőoltványtól a borospohárig” címmel új kiállítást szeretnének létrehozni Abasáron  a Kapásház, azaz a helyi tájház kamrájában. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium által kiírt, Tájházak a közösségért című pályázaton az Önkormányzat 1.6 millió forintot nyert céljainak megvalósítására.

A múzeum kincseinek megóvása érdekében itt is kialakítják majd a kamerás megfigyelő, illetve a tűzjelző és riasztó rendszert is.

A Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott pályázaton másfél millió forintos támogatást nyertek. Ebből a pénzből a kora középkori Sári bencés apátság falmaradványait kutatják majd műszeres segítséggel, az Eötvös Lóránd Geofizikai Intézettel, a Dobó István Vármúzeummal és a helyi Ifjúsági Egyesülettel együttműködve.

Lehetőség nyílik a „Bolttető” felszíni, roncsolás mentes geofizikai felmérésére talajradar segítségével, amely megmutatja melyek lesznek a legközelebbi fetárandó területek.  Arra törekednek, hogy mindez turisztikai attrakcióként is megjelenjen, hiszen a polgármesterasszony úgy gondolja: a történelem kötelezi a ma emberét, hogy mindezt bemutassa a jövő generációja számára.

Dely Martina


Az Aktuális napi hírei (2008-07-31 )

Tovább az archívumra