Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Széles társadalmi összefogás tette lehetővé, hogy a püspöki templom és a ferences templom tornyai megszépülhessenek

Széles társadalmi összefogás tette lehetővé, hogy a püspöki templom és a ferences templom tornyai megszépülhessenek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az ehhez szükséges 7.2 millió forintot az önkormányzat, a Gyöngyösi Műemlékekért és a Ferences Műemlékekért Alapítvány, valamint a hívek adták össze.A püspöki templomban nedves időben már harangozni is életveszélyes volt. Mivel a toronysüveg egy 1,5 m2-es területen évek óta beázott, az elektromos rendszer is egyre jobban tönkrement. A toronysisak cseréjét tovább halogatni már nem lehetett.

 

Olcsón, mintegy 7,2 millió forintból sikerült megvalósítani nemcsak a Szent János templom tornyának újrafedését, hanem a ferences templom toronykeresztjének helyreállítását is.

 

A galambok. Õk okozták a legtöbb problémát. A torony egyik legfontosabb tartóeleme, a császárgerenda kezdett már rohadni a guánó miatt, így fenn állt annak a veszélye, hogy az egytonnás kereszt akár le is zuhanhat. A beázások miatt a templom padlásán is több gerendát ki kellett cserélni és a tetőt is helyenként javítani kellett.

 

Jövőre lesz a templomban eltemetett Vak Bottyán János halálának 300. évfordulója, a ferences kolostor és templom erre időzített nagyobb mértékű felújítására azonban reális esély nincs. Az ugyanis legalább 1,5 milliárd forintba kerülne.

 

 

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2008-08-29 )

Tovább az archívumra