Október 15-én megkezdődött az idei fűtési szezon, de még nem késő elvégeztetni az égéstermék elvezetők vizsgálatát. A kémé" /> Október 15-én megkezdődött az idei fűtési szezon, de még nem késő elvégeztetni az égéstermék elvezetők vizsgálatát. A kémé" />

Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ellenőrizzük a kéményeket!

Ellenőrizzük a kéményeket!

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Október 15-én megkezdődött az idei fűtési szezon, de még nem késő elvégeztetni az égéstermék elvezetők vizsgálatát. A kémények, fűtőtestek működésére, állapotára azért kell odafigyelnünk, mert a berendezésekben időben nem észlelt hibák baleset-, sőt életveszélyesek is lehetnek. Hivatalosan október 15-én kezdődött a fűtési idény, a kéményeket azonban még most sem késő ellenőrizni. A kémények veszély forrásai is lehetnek, ezért jogszabályok írják elő kötelező ellenőrzésüket. Bár a kéményeket karbantartó vállalat értesíti a lakókat az ellenőrzés időpontjáról, sok esetben mégis meghiúsul a vizsgálat. Aki megakadályozza, hogy a kéményseprők elvégezzék munkájukat, számolhat azzal, hogy a területileg illetékes jegyző szabálysértési eljárást indít. Az is gyakori, hogy szabálytalanul helyezik el a fűtőberendezéseket. A hibák viszont életveszélyesek lehetnek – hívta fel a figyelmet Marosvölgyi György a Heves Megyei TÛZKÉV ügyvezető-igazgatója.

 

 

Veszélyforrások lehetnek az újonnan beszerelt nyílászárók is. Ezek megakadályozzák a friss oxigén bejutását a szobába, így a gázkészülékek a kéményen keresztül biztosítják a levegő-utánpótlást, amivel viszont a füstgáz jut vissza a lakásba.

 

A vegyes tüzelésű kéményeket évente kettő, a gáztüzelésű kéményeket évi egy alkalommal kell ellenőrizni és tisztítani.

 

 

A kémények mellett a gázkészülékeket is karban kell tartani. A fűtőberendezések vizsgálatát nem írja elő jogszabály, de célszerű minden fűtési szezon előtt átvizsgáltatni ezeket is. Ha a berendezés körül páralecsapódást észlelünk, akkor a fűtési rendszerünk nem működik megfelelően. Ilyen esetben azonnal szakembert kell hívni!

 

Molnár Kata


Az Aktuális napi hírei (2006-10-20 )

Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Szentmise közvetítése felvételről a Barátok templomból
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Református Istentisztelet közvetítése felvételről
16:35
Reklám
16:38
A damaszkuszi acél a XXI. században - dokumentumfilm
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
19:08
Reklám
19:11
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság