Október 15-én megkezdődött az idei fűtési szezon, de még nem késő elvégeztetni az égéstermék elvezetők vizsgálatát. A kémé" /> Október 15-én megkezdődött az idei fűtési szezon, de még nem késő elvégeztetni az égéstermék elvezetők vizsgálatát. A kémé" />

Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ellenőrizzük a kéményeket!

Ellenőrizzük a kéményeket!

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Október 15-én megkezdődött az idei fűtési szezon, de még nem késő elvégeztetni az égéstermék elvezetők vizsgálatát. A kémények, fűtőtestek működésére, állapotára azért kell odafigyelnünk, mert a berendezésekben időben nem észlelt hibák baleset-, sőt életveszélyesek is lehetnek. Hivatalosan október 15-én kezdődött a fűtési idény, a kéményeket azonban még most sem késő ellenőrizni. A kémények veszély forrásai is lehetnek, ezért jogszabályok írják elő kötelező ellenőrzésüket. Bár a kéményeket karbantartó vállalat értesíti a lakókat az ellenőrzés időpontjáról, sok esetben mégis meghiúsul a vizsgálat. Aki megakadályozza, hogy a kéményseprők elvégezzék munkájukat, számolhat azzal, hogy a területileg illetékes jegyző szabálysértési eljárást indít. Az is gyakori, hogy szabálytalanul helyezik el a fűtőberendezéseket. A hibák viszont életveszélyesek lehetnek – hívta fel a figyelmet Marosvölgyi György a Heves Megyei TÛZKÉV ügyvezető-igazgatója.

 

 

Veszélyforrások lehetnek az újonnan beszerelt nyílászárók is. Ezek megakadályozzák a friss oxigén bejutását a szobába, így a gázkészülékek a kéményen keresztül biztosítják a levegő-utánpótlást, amivel viszont a füstgáz jut vissza a lakásba.

 

A vegyes tüzelésű kéményeket évente kettő, a gáztüzelésű kéményeket évi egy alkalommal kell ellenőrizni és tisztítani.

 

 

A kémények mellett a gázkészülékeket is karban kell tartani. A fűtőberendezések vizsgálatát nem írja elő jogszabály, de célszerű minden fűtési szezon előtt átvizsgáltatni ezeket is. Ha a berendezés körül páralecsapódást észlelünk, akkor a fűtési rendszerünk nem működik megfelelően. Ilyen esetben azonnal szakembert kell hívni!

 

Molnár Kata


Az Aktuális napi hírei (2006-10-20 )

Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A barakkváros foglyai - dokumentumfilm
15:21
Zongoraavató hangverseny (részlet)
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. - Bihari János Táncegyüttes
16:06
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:35
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor – ismétlés
18:14
Kulturális látnivalók a Mátrában - kisfilm
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:41
Sport7 1. rész – sport magazin – ismétlés
19:07
Reklám
19:10
Sport7 2. rész – sport magazin – ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész – ismétlés
20:01
Reklám
20:05
Nápolyi 2. rész – ismétlés
20:30
Képújság