Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ellenőrizzük a kéményeket!

Ellenőrizzük a kéményeket!

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Október 15-én megkezdődött az idei fűtési szezon, de még nem késő elvégeztetni az égéstermék elvezetők vizsgálatát. A kémények, fűtőtestek működésére, állapotára azért kell odafigyelnünk, mert a berendezésekben időben nem észlelt hibák baleset-, sőt életveszélyesek is lehetnek. Hivatalosan október 15-én kezdődött a fűtési idény, a kéményeket azonban még most sem késő ellenőrizni. A kémények veszély forrásai is lehetnek, ezért jogszabályok írják elő kötelező ellenőrzésüket. Bár a kéményeket karbantartó vállalat értesíti a lakókat az ellenőrzés időpontjáról, sok esetben mégis meghiúsul a vizsgálat. Aki megakadályozza, hogy a kéményseprők elvégezzék munkájukat, számolhat azzal, hogy a területileg illetékes jegyző szabálysértési eljárást indít. Az is gyakori, hogy szabálytalanul helyezik el a fűtőberendezéseket. A hibák viszont életveszélyesek lehetnek – hívta fel a figyelmet Marosvölgyi György a Heves Megyei TÛZKÉV ügyvezető-igazgatója.

 

 

Veszélyforrások lehetnek az újonnan beszerelt nyílászárók is. Ezek megakadályozzák a friss oxigén bejutását a szobába, így a gázkészülékek a kéményen keresztül biztosítják a levegő-utánpótlást, amivel viszont a füstgáz jut vissza a lakásba.

 

A vegyes tüzelésű kéményeket évente kettő, a gáztüzelésű kéményeket évi egy alkalommal kell ellenőrizni és tisztítani.

 

 

A kémények mellett a gázkészülékeket is karban kell tartani. A fűtőberendezések vizsgálatát nem írja elő jogszabály, de célszerű minden fűtési szezon előtt átvizsgáltatni ezeket is. Ha a berendezés körül páralecsapódást észlelünk, akkor a fűtési rendszerünk nem működik megfelelően. Ilyen esetben azonnal szakembert kell hívni!

 

Molnár Kata


Az Aktuális napi hírei (2006-10-20 )

Tovább az archívumra