Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Mánya Kristóf: Kamara helyett szakszervezetet!

Mánya Kristóf: Kamara helyett szakszervezetet!

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Elfogadta a kormány a vizitdíjról és az orvoskamarai tagság megreformálásáról szóló törvényjavaslatot, a módosítások január elsején életbe lépnek. Az Aktuális kérdésére Mánya Kristóf, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára elmondta: a megoldást a nyugati országokban jól működő erős szakszervezet megalakításában látja.A kormány döntése értelmében januártól 300 forintot kell majd fizetni a háziorvosi, fogorvosi és járóbeteg-szakellátásokon történő megjelenéskor, valamint az egy napos kórházi ellátásért is. A minisztérium így kíván több pénzt irányítani az egészségügybe. Mánya Kristóf szerint a vizitdíjcsomag jó esetben 30 milliárd ft-ot hoz az államkasszába, ám tényleges javulást nem eredményez, hiszen a betegekre ró többletköltséget.

A reformok között szerepel a jelenleg kötelező orvos-kamarai tagság eltörlése, melyet egy önkéntes alapon szerveződő rendszer váltana fel január elsejétől. A Magyar Orvosi Kamara azonban másként látja a helyzetet. Úgy látják, a reform bevezetése a kamara megszűnését jelentené.

A főtitkár hozzátette: a kötelező orvoskamarai tagság eltörlésével nem látják biztosítottnak az orvosok felelősségre vonhatóságát. Ennek az intézkedésnek pedig szintén a betegek fogják érezni a hatásait – véli Mánya Kristóf.

Az új kamara 2007 áprilisában alakulna meg, ám a főtitkár szerint az új testületben a jelenlegi tagok többsége – hozzá hasonlóan – nem kíván majd részt venni. Mánya Kristóf szerint a kamarát érintő reform helyett egy erős érdekvédelmi szakszervezet lehet a megoldás. Az ilyen szervezetek nyugati államokban jelentős béremelést harcoltak ki az orvosoknak és díjemelés nélküli ellátást a betegeknek. „Ebben a kérdésben a betegek és az orvosok azonos fronton vannak” – fogalmazott a főtitkár.

Molnár Kata


Az Aktuális napi hírei (2006-10-20 )

Tovább az archívumra