Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Megérkeztek a múmiák

Megérkeztek a múmiák

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megérkeztek a Magyar Természettudományi Múzeumból azok a múmiák, amelyeket a Múzeumok Éjszakáján a Mátra Múzeumban lehet majd megtekinteni. A rendezvény keretében, egy hattagú család természetes módon mumifikálódott maradványait állítják ki. A múmiák érkezését a múzeumi dolgozók már nagyon várták, a testek különleges bánásmódot igényelnek, szükségük van megfelelő hőmérsékletre és páratartalomra, ezért valószínű, hogy egyszerre csak 10-15 ember tartózkodhat majd a kiállítóteremben.

Óvatosan, lassan szedik le a láda tetejét a múzeum segítői, hiszen 18. századi leleteket rejt a fadoboz. Tegnap érkeztek meg a Magyar Természettudományi Múzeum embertani tárában őrzött váci lelet együttesből azok a múmiák, amelyeket a Múzeumok Éjszakáján láthatnak az érdeklődők. A természetes módon mumifikálódott testeknek állandó hőmérsékletre és megfelelő páratartalomra van szükségük, hogy ne sérüljenek, így az ide hozataluk is a műtárgy szállítás szigorú feltételei szerint történt.

– 265 egyént temettek be 1738 és 1838 közötti időben, de túlnyomóan a 18. században, és ahogy említettem, a lényeg az, hogy természetes módon mumifikálódtak, tehát minden emberi beavatkozás nélkül, e részben a kripta klímájának volt köszönhető – mondta el Pap Ildikó antropológus.
8 és 11 fok közötti hőmérsékleten történt mindez. Először Damiani Terézia maradványát vitték a kiállító terembe, aki fiatalon, szülés közben halt meg. Mivel nem csak a testek, hanem az anyakönyvi kivonatok is megmaradtak, a múmiák neveit és egyéb információkat is megtudhatunk róluk.
A gyöngyösi múzeum állandó kiállításaiban megtalálhatók a Szent Erzsébet templom kriptájának leletei is, ez adta az ötletet, hogy ilyen különleges maradványokkal bővítsék ki a Múzeumok Éjszakája programjait.

– Ezek a kriptaleletek, közel azonos korúak, mint a váci kriptában talált lelet együttes, és ez ugye két kisvárosnak a lakóit eleveníti fel, Gyöngyösön egy mezővárosi lakóközösséget látunk, míg Vácon egy polgári közösséget. Közel egykorúak, tehát össze lehet hasonlítani őket – sorolta Bajzát Judit megbízott projektvezető.

Az érdeklődők nő, férfi és kisgyermek múmiát is láthatnak, a leletek egészen novemberig megtekinthetők a Mátra Múzeumban.


Tovább az archívumra