Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Felkészültek a melegre

Felkészültek a melegre

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Felkészültek a Gyöngyösi Állatkertben a nagy melegre. Naponta kétszer locsolják az állatokat, óránként friss vizet és hűtött élelmet kapnak, annak érdekében, hogy biztonságosan átvészeljék a kánikulát. Árnyékos helyet is biztosítanak nekik, a hazai nagy vadak pedig kötelező dagonyázásban vesznek részt, hiszen ez a nagy meleg mellett az élősködők ellen is védi őket.

Igor, a gyöngyösi állatkert tigrise épp fürdőzik a medencében – ezt naponta kétszer kötelezően végre kell hajtani ebben a nagy melegben – mondja az ügyvezető-igazgató. Ahogy látszik, a nagymacska igazán élvezi a hűsítő vizet, de nem csak ő, hanem a struccok és a szarvasok is.

– Nagyon fontos, hogy óvjuk őket a nagy melegben, ez főleg azoknak az állatoknak fontos, akik hűvösebb éghajlathoz szoktak, ilyenek például a szibériai tigriseink. Nekik folyamatosan medencét töltjük, illetve vízcserét hajtunk végre, hogy minél tisztább és frissebb legyen a medencéjük, illetve minden olyan állatnak, ami nehezebben bírja a nagy meleget, van fedett pihenője, ami azt jelenti, hogy ha nagyon nagyon tűz a nap, akkor fedett, árnyékos részre be tud húzódni – árulta el Barcai Henrietta, az állatkert vezetője.

A bivalynak is melege van, neki és társainak kötelező a dagonya a friss hűs vízben. Ez nem csak a nagy meleg, hanem az élősködők elszaporodása ellen is védi őket – mondja Barcai Henrietta.
A kánikulát mindemellett hűtött élelemmel is próbálják kivédeni.

– Kisemlőseinknél jellemző ilyenkor, illetve a növényevő állatainknál, hogy a zöldséget, gyümölcsöt, azt mindig hűtve kapják, és akkor ez egy picit felpezsdíti őket, folyamatos a vízcsere, ugye ilyenkor nagyon gyorsan felmelegednek vizek, nagyon gyorsan kiisszák az állatok, tehát óránként kell minimum ellenőrizni, hogy a vizek megfelelő minőségűek legyenek – sorolta.

A ragadozó állatoknál hidegebb időszakban melegítik a húst, ilyenkor azonban félfagyos állapotban kapják, ezzel is frissítik őket a nagy melegben.


Tovább az archívumra