Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Dübörög az allergiaszezon

Dübörög az allergiaszezon

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nyakunkon az allergiaszezon, a fák ugyan már javarészt elvirágoztak, de a fűfélék most szórják pollenjenjeiket a nagy hőségben. Bár az allergia kialakulásában az öröklésnek jelentős szerepe van, a környezeti ártalmak is nagymértékben felelősek azért, hogy mára népbetegséggé vált az allergia. A nemzetközi és hazai statisztikák is arra utalnak, hogy legalább kétmillióan szenvednek hazánkban az allergiától. A szakember szerint, mihelyt észleljük a tüneteket, azonnal forduljunk orvoshoz, mert súlyos következményei lehetnek.

dr. Szabó Csilla, allergológus főorvos szerint a vény nélkül kapható, patikában vásárolható készítmények alkalmazása helyett érdemes orvoshoz fordulni.

– Ha valakinek két hétnél régebben tart a vizes orrfolyása, nincs láza, tüsszög, dugul az orra, esetleg szemtünetei vannak, vagy már netalán az előző szezonban is ugyanekkor volt ilyen panasza, hogy ha a családban van allergiás, szülő, testvér allergiás, akkor mindenképpen fel kell, hogy merüljön a gyanú, hogy itt is szénanáthával állunk szemben – részletezte a szakember.

Ha valaki nem veszi ezt komolyan, vagy hosszú ideig kimarad a kezelés, akkor megnő azt asztma kialakulásának veszélye.

A legtöbb allergiást a parlagfűszezon érinti – mondta a főorvos, aki hozzátette: ez augusztus elejétől várható, ami lehet, hogy 1-2 héttel hamarabb is kezdődhet, a jó idő miatt.


Tovább az archívumra