Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Élménybeszámoló az El Camino-ról

Élménybeszámoló az El Camino-ról

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Közel 800 km-t tett meg gyalog Spanyolországban a Szent Jakab Zarándokúton Révész Jonatán. A gyöngyösi baptista lelkész célja az volt, hogy az El Caminon töltött egy hónap alatt közelebb kerülhessen Istenhez és választ kaphasson a saját magának feltett kérdésekre. Az Úton átéltekről, fényképekkel színesített beszámoló keretein belül beszélt az érdeklődőknek.

Egyre többen szeretnének kiszakadni néhány hétre a hétköznapok rutinjából, az állandó rohanásból. Sokan döntenek úgy, hogy az elvonulás, a lelki feltöltődés helyszínéül a 12. század óta ismert zarándokutat, a Szent Jakab utat választják. Vannak, akik vallási indíttatásból, indulnak el, míg mások a lelki feltöltődést, vagy egy nehéz élethelyzetből való kiutat várják a Caminotól. A gyöngyösi baptista lelkészt, Révész Jonatánt 3 cél vezérelte.

– Az egyik az az volt, hogy föltegyem a kérdéseimet Istennek és válaszokat is vártam tőle, mert egy élő Istenre gondolok, a másik, hogy fizikálisan is karban akartam tartani magam, és úgy látom, hogy ez a dolog is bejött, a harmadik pedig amit megcéloztam, hogy gyakoroljam a kapcsolatteremtést és ne egy ilyen bezártság legyen, hanem egy nyitottság. Nyitottnak lenni az új kultúrákra, új emberekre – fogalmazott a lelkész.

Ezt a latin nyelvű oklevelet minden olyan zarándok megkapja, aki minimum 100 km-t legyalogol az El Caminon. Révész Jonatán ennél jóval többet, közel 800 km-t tett meg. A legtöbb zarándokhoz hasonlóan ő is a francia utat választotta, ami a franciaországi Saint Jean Pied de Portból indul és a spanyolországi Santiago de Compostellában végződik.

– Találkoztam olyan emberekkel, akik azt mondták, hogy nekem nincs szükségem az El Caminora, csak jövök mert szeretek sportolni. És valahogy ez van bennem is. Hogy e nélkül is lett volna egy tartalmas életem, de ezzel még jobb. És még inkább megtöltött, még inkább inspirált ember lehetek és úgy veszem észre, hogy jobban megértem a körülöttem lévő embereket – mesélte.

Az El Caminora mindenki egy hátizsákkal indul el. Egy hónapon keresztül ez jelenti a zarándok minden tulajdonát. Révész Jonatán azt mondja, az ember az úton ráébred, hogy nem a tárgyak birtoklásától leszünk igazán boldogok. Sokkal fontosabb, hogy megtaláljuk a lelki békét és tudjunk örülni az élet apró ajándékainak is.


Tovább az archívumra