Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kutyameleg

Kutyameleg

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Csütörtökön másodfokú riasztást adtak ki a nagy hőség miatt. A tartósan magas hőmérséklet nem csak az embereket, hanem a házi kedvenceket is megviseli. Ilyenkor a gazdiknak is sokkal több figyelmet kell fordítaniuk az állatok hűtésére és a rendszeres folyadékpótlásra.

Próbálták már kabátban átvészelni a kánikulát? A válasz valószínű, hogy nem. Kiskedvenceinknek azonban nincs választási lehetőségük. Nyáron, kánikulában sem cserélhetik bundájukat rövidnadrágra és pólóra. Stella az előszoba hűvös kövén, Brandon mancsai hűtésével, Szendi és Szuszi pedig árnyékos helyen próbája átvészelni a legmelegebb órákat. Ilyenkor a gazdik felelőssége is megnő. Megfelelő körülményeket kell biztosítaniuk kutyájuknak, hogy elkerüljék a hőgutát.

– A hőguta nagyon súlyos tünetekkel jár, az állat folyamatosan hány, szédeleg és gyakran még a gyors orvosi beavatkozás ellenére is az állat elhullására kerül sor, mert olyan súlyos agyi folyamatok alakulnak ki – mondta dr. Lipovszki András állatorvos.

A lakásban tartott kutyákat a hőségriasztás ellenére is naponta többször meg kell sétáltatni. Ha lehet, ezeket a kora reggeli vagy az esti órákra időzítsük. A hőségben ugyanis az aszfalt akár 60 fokosra is felmelegedhet, ez pedig égési sérüléseket okozhat a tappancsokon. Tartsuk szem előtt az 5 másodperces szabályt!

– Mi ugye cipőben vagyunk, a kutyák meg ugye mezítláb, tehát hogyha úgy érezzük, hogy süt a aszfalt, tehát az az 5 másodperc, hogy mennyi ideig tudjuk a tenyerünket az aszfalton tartani, anélkül hogy égetne. Tehát ha ezt érezzük, akkor menjünk át vagy az utca túl oldalára, vagy locsolgassuk a kutya lábát, mert elég gyorsan megéghet és olyankor leválik a talppárna és ez egy hosszú folyamat, utána akkor hetekig, vagy akár hónapokig gyógyul az a lábvég – tette hozzá a szakember.

Mindezek mellett fontos, hogy a nyári hőségben pár percre se hagyjuk kutyánkat az autóban. Ugyanis ha kint eléri a 30 fokot a hőmérséklet, bent akár 60 fokos hőség is kialakulhat. A hőségriasztás a meteorológia előrejelzései szerint vasárnapig tart.


Tovább az archívumra