Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kápolnaépítők

Kápolnaépítők

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Két hét alatt felépítették, vasárnap pedig már fel is szentelték azt a Szent Antal kápolnát, amelyet önkéntesen, közösségi összefogással emeltek a gyöngyöspatai lakosok a település határában. A kápolna helyén a második világháborúig ugyancsak kápolna állt. Újjáépítését egy asszony álma nyomán kezdték el. Nem titkolt céljuk, hogy felelevenítsék az egykor Antalkának nevezett helyhez kapcsolódó hagyományokat.

Ezek a képek nem egészen két hete készültek. A fülkekápolna alapozását gyöngyöspatai önkéntesek végzik. Egy közel 20 éves álom valóra váltásán dolgoznak. Szalkai Gyuláné 1997-ben kapott álmában hívást arra, hogy építse újjá a település határában álló egykori Szent Antal kápolnát. Pontosan ezen a helyen állt a régi kápolna, melyet a második világháború idején aknatalálat ért. Építőanyagát szanaszét hordták, így mára nyoma sem maradt. Ám egy helyi vállalkozó segítségével felkutatták a kis kápolna helyét és most nekiláttak az újjáépítésnek. Egy hét után pedig már állt a kis kápolna. Az építőanyagot is a falubeliek adták össze. A régi, ún. pótári tetőcserepeket pedig Nógrád megyéből szerezték be.

Bernáth Magdolna szülői háza nem messze volt ettől az Antalkának nevezett helytől. De nem csak ezért állt ennek a kezdeményezésnek az élére. Azt mondja, tanulságos lehet a jövőre nézve is az, hogy egy ilyen ügy milyen összefogást képes teremteni a községben élők között.

Az Antalka teljes megújulásához ekkor már csak a szoborfülkében elhelyezendő szobor hiányzott. De ez sem sokáig, hisz egy gyöngyöspatai asszony saját Szent Antal szobrát ajánlotta fel. A hagyomány szerint a pataiak Péter-Pálkor mindig itt tartották meg a búzaszentelői szertartást. Idén az ünnepre készen állt már a kápolna, melynél az újraszentelést követően újjászülethet a hagyomány is.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A magyarság totemállatainak nyomában - ismeretterjesztő film
15:21
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Nyitógála - Észak-Macedónia
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Zongoraavató hangverseny (részlet)
16:06
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Adventi kalendárium
18:09
Hit világa – vallási műsor – ismétlés
18:17
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin – ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin – ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész – ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész – ismétlés
20:30
Képújság