Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kápolnaépítők

Kápolnaépítők

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Két hét alatt felépítették, vasárnap pedig már fel is szentelték azt a Szent Antal kápolnát, amelyet önkéntesen, közösségi összefogással emeltek a gyöngyöspatai lakosok a település határában. A kápolna helyén a második világháborúig ugyancsak kápolna állt. Újjáépítését egy asszony álma nyomán kezdték el. Nem titkolt céljuk, hogy felelevenítsék az egykor Antalkának nevezett helyhez kapcsolódó hagyományokat.

Ezek a képek nem egészen két hete készültek. A fülkekápolna alapozását gyöngyöspatai önkéntesek végzik. Egy közel 20 éves álom valóra váltásán dolgoznak. Szalkai Gyuláné 1997-ben kapott álmában hívást arra, hogy építse újjá a település határában álló egykori Szent Antal kápolnát. Pontosan ezen a helyen állt a régi kápolna, melyet a második világháború idején aknatalálat ért. Építőanyagát szanaszét hordták, így mára nyoma sem maradt. Ám egy helyi vállalkozó segítségével felkutatták a kis kápolna helyét és most nekiláttak az újjáépítésnek. Egy hét után pedig már állt a kis kápolna. Az építőanyagot is a falubeliek adták össze. A régi, ún. pótári tetőcserepeket pedig Nógrád megyéből szerezték be.

Bernáth Magdolna szülői háza nem messze volt ettől az Antalkának nevezett helytől. De nem csak ezért állt ennek a kezdeményezésnek az élére. Azt mondja, tanulságos lehet a jövőre nézve is az, hogy egy ilyen ügy milyen összefogást képes teremteni a községben élők között.

Az Antalka teljes megújulásához ekkor már csak a szoborfülkében elhelyezendő szobor hiányzott. De ez sem sokáig, hisz egy gyöngyöspatai asszony saját Szent Antal szobrát ajánlotta fel. A hagyomány szerint a pataiak Péter-Pálkor mindig itt tartották meg a búzaszentelői szertartást. Idén az ünnepre készen állt már a kápolna, melynél az újraszentelést követően újjászülethet a hagyomány is.


Tovább az archívumra