Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Megkezdődött a szüret

Megkezdődött a szüret

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Már szedik az Irsai Olivért, megkezdődött a szüret a Mátraalján. A borvidékre jellemző fajta minőségével és mennyiségével elégedettek a szakemberek. A csapadékos idő és a meleg kedvez a gombabetegségeknek, de szerencsére egyelőre nem veszélyezteti az ültetvényeket.

Kihasználják az esőszünetet a határban, kombájnnal szedik a szőlőt. A gépet kevésbé hátráltatja a sár. Kedvező szüret elé néznek a gazdák, annak ellenére, hogy tavasszal elég kedvezőtlen, viszontagságos volt az időjárás – mondta Nyilas János, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke, aki már a betakarítás elején elégedett az illatos és zamatos az Irsai Olivérrel.

A csapadékos idő még a betakarítási munkákat is hátráltatja és a cukorfokot is befolyásolja. Az Irsai szedése jövő hét közepéig tart, szeptember elején pedig kezdődik a középkorai érésű fajták, a muscat ottanel, a rizlingszilváni betakarítása. A felvásárlási ára a tavalyihoz hasonlóan alakulnak, előreláthatóan az Irsaiért többet fizetnek mint az elmúlt évben – tudtuk meg az elnöktől.
Pásztor Csilla


Tovább az archívumra