Tüzes hús, krumpli tócsni, Gundel palacsinta. Magyar ételeket, mátrai ízeket főztek ma az Eszterházy Károly Egyetem gasztronómiai nyári egyetemének kurzusán részt vevő kínai hallgatók, Gyöngyösön.
A tüzes hús már elkészült, már csak köret kell, közben főzik a diós tölteléket és sütik a palacsintát is a gyöngyösi Ízek Tanodájában a kínai diákok. A 3 hetes kurzus része, a helyi ízekkel való ismerkedés, és magyaros ételkészítés.
A menüt Nagy Zoltán mesterszakács állította össze a tanulóknak, akik a receptet angolul és természetesen kínaiul is megkapták.
A szakember azt mondja, a főzés során, jól körvonalazódott a kínai főzési habitus, mivel ők a gyors, pirított ételek készítéséhez és nem a lassú főzéshez szoktak.
De a diákok ezzel együttvéve is nagyon élvezték a főzőkurzus.
Már csak a tálalás és a kóstolás maradt hátra, holnap pedig a kurzust záró vizsga, ahol számot kell adniuk a magyar gasztronómiáról elsajátított ismereteikről.