Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szent István ünnepén

Szent István ünnepén

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az államalapító Szent István királyról és az új kenyérről idén is kenyérszentelő ünnepségen emlékeztek meg. Juhász Ferenc kanonok-plébános Szent István egyház- és országépítő tevékenységének az egységességéről szólt augusztus 20. kapcsán, míg a gyöngyösi származású Dömötör Csaba parlamenti államtitkár Szent István életművének tanulságaként azt emelte ki, hogy a magyaroknak maguknak kell dönteniük saját életükről.

Az augusztus 20-i városi ünnepség a Szent Bertalan templomban tartott szentmisével kezdődött, melyen a város vezetői mellett több környékbeli település is képviseltette magát. Szent István napján Juhász Ferenc kanonok-plébános köszöntötte a híveket, prédikációjában arra emlékeztetve őket, hogy államalapító királyunk amikor elrendelte, hogy 10 falu építsen egy templomot, valójában az egész ország építését és gyarapodását indította el.

A Cantus Corvinus Vegyeskar Szent István királyról szóló énekkel lépett a kórusra, majd Juhász Ferenc plébános áldást kért nemzetünkre.

Szent István napja a templom előtti téren a városi kenyérszentelő ünnepséggel folytatódott. Az ünnepi beszédet a Gyöngyösön született és a városban nevelkedett Dömötör Csaba parlamenti államtitkár mondta, aki arról szólt, hogy Szent István nehéz időkben, külső támadások és belső lázongások mellett tudta erős kézzel, mégis igazságosan irányítani az országot. Felismerte, hogy biztonság nélkül nincs jólét, ezért a határokat minden eszközzel meg kell védeni.

Az államtitkár szerint István életművének üzenete egyértelmű: a magyaroknak kell dönteniük a saját életükről. Ezért is fontos, hogy elutasítsuk az unió által szorgalmazott kényszerbetelepítéseket október 2-án – jelentette ki Dömötör Csaba. Az ünnepségen megünnepelték az új kenyeret is. Elhozta kenyerét Abasár, Gyöngyöspata és Nagyréde, valamint a gyöngyösi roma és ruszin nemzetiségi önkormányzat, s megáldatta kenyerét az Idősek Bentlakásos Otthona is. Juhász Ferenc elsőként Gyöngyös város új kenyerét szentelte meg, amit Hiesz György polgármester szegett meg. Hagyomány az augusztus 20-i kenyérszenteléskor, hogy a frissen megszegett kenyérrel és borral kínálják a rendezvényen megjelenteket. Így történt ez idén is.


Tovább az archívumra