Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Magyarok kenyere

Magyarok kenyere

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Idén közel 200-an tartották fontosnak, hogy csatlakozzanak a Magyarok Kenyere Mozgalomhoz. Bár az összesítés még tart, eddig több mint a 345 mázsa gyűlt össze, azt viszont már most látni, hogy túlszárnyalták a tavalyi eredményt. A felajánlott pénzt és búzát idén is rászoruló családokhoz juttatják el.

– Én azt hiszem, hogy egy szántó-vető embernek amikor a szántás végén kiemeli az ekét és hátranéz, az egy olyan ünnep, amit miden nap szeretnénk átélni. Vagy amikor a búzaszár megjelenik és a lapos napsütésben meglátszik az a pici kis halványzöld száracska – a gazdák életének ünnepi pillanatait emelte ki beszédében Székely Zoltán, a Nemzeti Agrárkamara heves megyei elnöke.

Idén ünnepélyes keretek között köszönték meg Kápolnán azoknak a heves megyei gazdáknak a munkáját, akik valamilyen módon részt vettek a Magyarok Kenyere mozgalomban. Az eseményen részt vett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is, aki példaértékűnek tartja a heves megyei gazdák összefogását.

– Más kezdeményezésekben is összetartanak, és ez a mostani pedig ékes bizonysága annak, hogy a földművesek társadalma olyan értékrenddel rendelkezik, amire méltán lehetünk büszkék. Most is egy olyan közösségi rendezvény részesei lehetünk, amely megmutatja, hogy a gazdák számon tartják egymást, ismerik egymást, segítenek gondban bajban egyaránt, de tudnak együtt ünnepelni is – fogalmazott.

Az eseményen idén első alkalommal adták át az Arany Eke díjat. Ezt az elismerést olyan heves megyei gazdáknak ítélték oda, akik élen járnak a gazdálkodásban.

– Akik most kapták, a Karsai Ferenc barátom és a Bessenyei András. Ők bizony kiváló gazdák. A Karsai Feri barátom a MAGOSZ megyei elnöke, és az ominózus gazdatüntetésnek ő volt az egyik motorja. A Bessenyei András pedig 150 gazdát integrál, és nála soha nem gond az, ha a gazdának nincs pénze, vetőmagot, műtrágyát, bármit kihelyez a gazdához és így nagyban segíti a gazdálkodásukat – sorolta Székely Zoltán.

Idén közel 200-an tartották fontosnak, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Az elmúlt években folyamatosan nőtt a mozgalom népszerűsége, így a felajánlások száma is. Míg 2015-ben 330 mázsa búzát gyűjtöttek össze, addig idén már 345 mázsánál tartanak, és az összesítés még tart.


Tovább az archívumra