Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kenyérszentelés

Kenyérszentelés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Szent István király szellemiségére emlékeztek és az új kenyeret ünnepelték augusztus 20-án Jászárokszálláson is. A szentmise és a kenyérszentelés után sor került a szakmai kitüntetések, valamint a Jászárokszállás Város Tehetségéért Alapítvány díjainak átadására is.

– Ahol a protestantizmus megjelent, ott a szentek tisztelete és Szent István gondolatvilága eltompult. De itt a Jászságban és különösen itt Jászárokszálláson a történelem folyamán amikor itt építkeztek, díszítettek, szépítettek, amikor az emberek úgy tartották, hogy az imádságuknak a helyét megbecsülik, akkor fontosnak tartották megtartani Szent István eszményét – Szent István király szellemiségének jelentőségéről is beszélt augusztus 20-án prédikációjában Kiss Csaba a jászárokszállási Szentháromság Templomban. Miután az esperes megszentelte az új kenyeret, Gergely Zoltán polgármester és Csikós Miklós megszegte azt. A nemrég megválasztott jászkapitány ünnepi beszédet is intézett az árokszállásiakhoz.

– Van egy naptári újévünk, amit január elsejével kezdünk és van a kenyerünk új éve, mert a most megtermelt búza és élelmiszer egy éven keresztül fog bennünket táplálni. Ezért augusztus 20-a számomra a kenyér újéve is – mondta Csikós Miklós jászkapitány.

Hagyományokhoz híven az augusztus 20-i ünnepség keretein belül adták át a szakmai kitüntetéseket. Idén négyen vehettek át díjat munkájuk elismeréseként. Matus Gáborné Jászárokszállás lakosságáért kitüntetésben részesült.

– Egy bölcselő azt mondja, hogy az igaz út egy olyan kötélpálya, amely nem a magasban, hanem nagyon is a föld felett van kifeszítve. És láthatóan nem is arra rendeltetett, hogy járjunk, hanem inkább hogy botladozzunk rajta. Én megköszönöm mindazok segítségét, akik ezekben a botladozásaimban mellettem voltak – fogalmazott a kitüntetett.

Az ünnepség keretein belül adták át a Jászárokszállás Város Tehetségéért Alapítvány díjakat is. Ezeket idén 7 középiskolás és 11 felsőfokú tanulmányait végző diák vehette át.


Tovább az archívumra