Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Drága albérletek

Drága albérletek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Huszonöt százalékkal nőtt az albérletek iránti kereslet az országban tavalyhoz képest, az árak pedig egyre magasabbak. Nem csak főiskolások, hanem munkások, dolgozó fiatalok és családok is keresik a kiadó ingatlanokat. Gyöngyösön – mint megtudtuk- nem kell sokáig albérlőt keresni, gyorsan kiveszik a drágább és az olcsóbb kategóriájú lakásokat is. Egy másfél szobás, belvárosi ingatlan bérleti díja az állapotától függően 60 ezer forinttól akár 130 ezer forintig terjedhet, az egyik ingatlaniroda szerint érdemesebb lehet saját otthont vásárolni.

Idén 22 százalékkal több ingatlan cserélt gazdát, és több mint 5 százalékkal drágábban mint tavaly Magyarországon – ez derül ki a KSH legfrissebb adataiból. A lakáspiaci ármegfigyelések kezdete, vagyis 2007 óta most növekedtek leginkább az ingatlanok árai. Ezt sokan befektetésként használják, vagyis albérlőknek adják ki a lakásukat. Jól járhat a tulajdonos, hiszen az egyik ingatlaniroda szerint szinte meghirdetni sem kell az ingatlant, az azonnal elkel, ártól függetlenül.

Korbély Anita, az Otthon Centrum irodavezetője szerint a másfél-két szobás lakások bérleti díja tavalyhoz képest duplájára, 50-60 ezer forintra emelkedett.

Korbély Anita hozzátette: városunkban sokkal többen keresnek kiadó lakást, mint amennyit kínálnak.

A bérleti díj mellett azonban számolni kell a rezsiköltségekkel is, viszont így is jól mennek az ennél drágább ingatlanok.

A NAV felhívja a tulajdonosok figyelmét, hogy a lakáskiadás után is kell adózni. A jövedelem után negyedévenként adóelőleget kell fizetni, és az éves adóbevallásban önálló tevékenységből származó jövedelemként kell feltüntetni. Az adó mértéke 15 százalék.


Tovább az archívumra