Kezdőlap » Hírek - Aktuális » János vitéz Kisnánán

János vitéz Kisnánán

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Igazi kuriózumnak számító bemutatót láthattak az érdeklődők a hétvégén a kisnánai várban. Petőfi Sándor János vitézét és Kacsóh Pongrác Petőfi műve nyomán született daljátékát gyúrták össze egy rendhagyó előadásban. A műsorban, melyet a Markazon élő Miller Lajos operaénekes szervezett, neves operaénekesek és színművészek egyaránt közreműködtek.

A tavalyi Bánk Bán bemutató után idén ismét egy jellegzetes magyar mű, a János Vitéz bemutatására vállalkozott Miller Lajos Kossuth-díjas operaénekes és csapata. Hogy jól döntöttek, azt igazolta, hogy a kisnánai várudvar zsúfolásig megtelt nézőkkel az előadásra.

Kacsóh Pongrác 1904-ben bemutatott három felvonásos daljátékának szövegét Petőfi Sándor elbeszélő költeménye alapján Bakonyi Károly írta, Heltai Jenő verseinek felhasználásával. Ezt az eredeti darabot rövidítették le, kerettörténetként pedig a Piros Ildikó színművész által felolvasott eredeti János vitézt adták hozzá. A francia király szerepében színpadra lépő Mikó István szerint így olyan lett, mint egy kantáta.

A gárda több tagját, Kertesi Ingridet, Gárdai Gábort, és Tóth Jánost a tavalyi Bánk bán előadásban is láthattuk. Az Iluska szerepét éneklő Keszei Bori, valamint a Kukorica Jancsi szerepében színpadra lépő Miller Zoltán viszont most debütált Kisnánán. Csakúgy mint a fuvolista Kovács Krisztina, aki azt mondja, a gyerekkorát idézi a János vitéz története.

Talán ez az egyik oka a darab máig tartó népszerűségének. A János vitézt ebben a formában még egyszer mutatják be. A pétervásárai templomban láthatja majd a közönség szeptember 3-án.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Mese - A Béka-királykisasszony
18:13
Cimbaliband és Szalonna Bandája - Megyek az úton
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:08
Molnár Dániel koncertje
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Azori, Sao Miguel, Pico, Faial - dokumentumfilm
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság