Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Rendőrök az iskoláknál

Rendőrök az iskoláknál

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Minden tanévkezdéskor kiemelt figyelmet fordít a rendőrség az iskolába igyekvő gyerekek védelmére. A balesetmentes közlekedés elősegítése, és a gyermekek biztonságát veszélyeztető tényezők felderítése céljából idén is folytatódik az iskola rendőre program, melyben a szakemberek segítik a közlekedést azoknak az intézményeknek a környékén, ahol veszély leselkedik az újonnan iskolákba érkezőkre. A programban országosan 2900 oktatási intézményben mintegy 2200 rendőr vesz részt.

Idén több mint 1500 iskola tanévnyitóján képviseltette magát a rendőrség. Minden évben felhívják az autósok figyelmét arra, hogy becsöngettek, és az iskolák környékén megnő a forgalom.
Gyöngyösön a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola környékén is jelen voltak az egyenruhások, biztosították az iskolába igyekvő gyerekek védelmét, most is, mint minden tanévkezdéskor. Az akció egész szeptemberben tart majd.

– A szeptemberi hónapban, az iskolakezdéssel kapcsolatban fokozott ellenőrzést fogunk tartani, az iskolák környezetében, a reggeli iskolakezdés és a délutáni iskola végeztével egy-egy félóra időtartamban, ennek elsődlegesen az a célja, hogy segítsük a gyermekek és a járművezetők közlekedését – mondta Luzsi István, a gyöngyösi rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetője.

Évente több mint ezer, 14 évesnél fiatalabb gyerek sérül meg és nyolc-tíz hal meg közlekedési balesetben. A legtöbb ilyen baleset nyáron történik, de nem sokkal kevesebb a szeptember-októberi balesetek száma sem – tájékoztatott Kiss Csaba, az ORFK OBB főtitkára.

– A gyermekeket ért közúti közlekedési balesetek száma, amely személyi sérüléssel végződik egy évben, körülbelül 1400-1500 körül van, ez szerencsére nem egy olyan magas szám, de azért még ez jelentősen magas – részletezte.

Ilyenkor nem csak az utakon közlekedőknek, de a gyerekeknek is óvatosabbnak kell lenniük.

– Nekünk nagyon-nagyon fontos, hogy a tanév kezdetekor, a gyerekek, ahogy ismét beülnek az iskolapadba, kötöttségek közé kerülnek, a nyári felszabadult napok-hetek, üdülések után, akkor figyeljenek oda sokkal jobban, figyeljenek oda az önálló közlekedésre – tette hozzá Kiss Csaba.

Szeptembertől a gépjármű forgalmat is figyelik, különös tekintettel a biztonsági öv, valamint a biztonsági gyermekülés használatára, emellett pedig kiemelt figyelmet fordítanak az ittas vezetés kiszűrésére is.


Tovább az archívumra