Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nemzeti ünnepünkön

Nemzeti ünnepünkön

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az 1956-os forradalom 59. évfordulóján városi ünnepségen emlékeztek meg 56 hőseiről. A Szent Bertalan templomban tartott ünnepi szentmisét követően az 1956-os emlékműnél együtt koszorúztak a városban működő politikai pártok, intézmények és társadalmi szervezetek. A megemlékezés a Mátra Művelődési Központban Kiss József: Az angyalok nem sírnak című két felvonásos drámájának a Gyöngyösi Játékszín által történt bemutatásával zárult.

Az október 23-i városi ünnepség idén is a Szent Bertalan templomban tartott misével kezdődött, melyen a város vezetői és képviselőtestület tagjai mellett megjelent jó néhány olyan személy is, aki tanúja volt a 60 évvel ezelőtti eseményeknek. A misét celebráló Varga Pál káplán az ünnep kapcsán Pál apostolnak a Timóteushoz írott második leveléből vett idézettel számvetésre szólított fel: „A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, a hitem megtartottam.”

Ez már az 56-os megemlékezés második helyszíne. A forradalom 10 évvel ezelőtt állított emlékművéhez idén még a szokásosnál is többen jöttek el, hogy leróják tiszteletüket a hősök előtt. Itt Hiesz György polgármester mondta el gondolatait az ünnepről, feltéve a kérdést, hová lett az akkori lendület, igazságkeresés és szabadság utáni vágy. A városvezető úgy fogalmazott: az ország szép csendben elfelejtette, hogy 1956-ban miért tört ki a forradalom.

A polgármester szerint ma – éppen a politikusoknak köszönhetően – kevés a változásba vetett hit. Hogy ez ne így legyen, nekik kéne nagyot változniuk, s párbeszédet kellene folytatniuk egymással. Ha mindezt meg tudják valósítani, nemzeti ünnepeinket is másként fogjuk megélni, és egyformán értékeljük majd a múltat. Az ünnepség 1956-os emlékmű megkoszorúzásával folytatódott, majd díszelőadás következett a Mátra Művelődési Központban. Itt Benyovszky Péter, a Vak Bottyán János Katolikus Szakgimnázium igazgatója mondott beszédet, kijelentve, hogy a mai fiatalok 56 szellemének igazi hordozói.

Az ünnepi megemlékezés a forradalom 60. évfordulóján rendhagyó módon egy premierrel folytatódott. A Gyöngyösi Játékszín itt és most mutatta be először Kiss József: Az angyalok nem sírnak című két felvonásos drámáját.


Tovább az archívumra