Kezdőlap » Hírek - Aktuális » ’56-ról másképp

’56-ról másképp

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Rendhagyó kiállítás nyílt a városi könyvtárban az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából. A szokatlan megnyitón nem csak enteriőrökbe rendezett tárgyakat és dokumentumokat láthattak az érdeklődők, hanem az ötvenes évekre jellemző figurák is megelevenedtek, és felidézték a kor ízeit és dallamait is. A Mátra Múzeum és a Vachott Sándor Városi Könyvtár anyagából készült kiállítás november 21-ig tekinthető meg.

Ilyen kiállítás még soha nem volt a városi könyvtárban! Úttörők és kisdobosok röplapokkal fogadták az érkezőket, a hangszórókból korabeli slágerek szóltak, friss kuglóf illata szállt és korhű enteriőrök mutatták be a forradalom időszakát. Néhány órára életre kelt az 50-es évek.

Még a történész is elcsodálkozott azon, amit itt látott. Pedig Báryné dr. Gál Edit ismeri a tárgyak, dokumentumok egy részét, mivel azok a Mátra Múzeumból valók. Itt azonban azok is új megvilágításba kerültek.

Matúz Viktória nem csak érdeklődőként nézte meg a kiállítást, hanem két gyermek édesanyjaként is. Azt mondja, amit itt látott, az az ő számukra is segítség lehet a történelem megértéséhez.

Az 56-os kiállítás rendezői arról sem feledkeztek meg, hogy mindez egy könyvtárban van. Ezért igyekeztek a forradalommal kapcsolatos irodalmat is belecsempészni az emlékkiállításba, mely november 21-éig tekinthető meg a könyvtár első emeletén.


Tovább az archívumra