Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Javaslatok

Javaslatok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Módosítják a közösségi együttélés szabályzatát, módosul a szociális és közterületi rendelet, valamint javaslatot tesznek a toronyház környéki forgalmi rend változására is. Többek között ezekről a témakörökről beszéltek a frakciók vezetői a döntés előtt magazin műsorunk tegnap esti adásában.

Az augusztusban bevezetett közösségi együttélés szabályait újra módosítja a képviselő- testület legközelebbi ülésén. Ennek oka, hogy a Heves-megyei Kormányhivatal Törvényességi Főosztálya észrevételekkel élt a rendelet kapcsán, melyet néhány ponton egyértelműsíteni és módosítani kell. Véleményük szerint a későbbiekben szükséges lehet egy olyan kódex összeállítása, ami a közterület felügyelet számára is egyértelművé teszi a szankcionálások és eljárások folyamatát.

– Több olyan önkormányzati tényállást kifogásolt, ami véleménye szerint duplikálás, tehát szabálysértési tényállásba ütközik, vagy más közigazgatási bírságolásnak van helye – mondta.

A szociális ellátás rendeletét illetően is módosító indítványokkal élnek a frakciók vezetői. A 2011-ben megszűnt ápolási díj újszerű visszaállítását szorgalmazzák 2017.január 1-jétől méltányossági alapon – mondta el Faragó Tamás

– A méltányossági ápolási díj, ha jól emlékszem 2011-ben is 30 millió forintba volt a városnak. Azt gondolom, hogy nagyon rossz helyzetben lévő embereken kell hogy segítsünk, mert ez egy olyan élethelyzet, ami nem teszi azt lehetővé, hogy az ápolással foglalkozó állampolgár el tudjon menni dolgozni a munkahelyére, és ápolja azt otthon, aki nagyon rossz egészségügyi állapotba került – fogalmazott.

A közterületi rendelet is reformálásra szorul. Sok helyütt van a városban olyan működésképtelen jármű, amely közterületet foglal, valamint egyes vendéglátó egységek is jogtalanul és engedély nélkül árusítanak bizonyos területeken. Akadnak a városban olyan létesítmények is, melyek ideiglenesen ugyan, de engedély nélkül vannak közterületen. A rendelet 2013-ban volt utoljára felülvizsgálva így az új módosított rendelet az elfogadása után 2016. november 1-jén hatályba is lép.

– Jó lesz, hogy ha már tényleg egyértelmű lesz, hogy mi a jogellenes közterület használat, hol viszi ezt végbe bárki, és hogyan szankcionáljuk. Nem baj az, hogyha tényleg az ő költségére bontjuk el azt az építményt, amit jogellenesen tett ki közterületre – vélekedett Kiss Tivadar.

Kardinális kérdés lesz az ülésen a főtéri, a toronyház környéki és a buszmegálló környéki parkolás kérdése. A frakciók egyhangú véleménye, hogy a lehető legjobb megoldást kell megalkotni a lakosság érdekében. Erről a kérdéskörről is csütörtökön dönt majd a grémium.


Tovább az archívumra