Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Változások az SZJA-ban

Változások az SZJA-ban

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Jövőre jelentősen megváltozik a személyijövedelemadó elszámolásának rendje. Azon magánszemélyeknek, akik a jogszabálynak megfelelnek, az adóhatóság készíti el adóbevallásukat. A 2015.évi személyijövedelemadó-bevallásokról és az 1+1 százalékos felajánlások tapasztalatairól tartottak tájékoztatót a NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságán, Egerben.

Heves megyében mintegy 136 ezer magánszemély számolt el személyi-jövedelemadójával, és 13 ezer magánszemélynek vállalta a munkáltatója a 2015-évi adója megállapítását. Az idén emelkedett az elektronikus úton benyújtott bevallások száma, és szintén kedvező tendencia, hogy kevesebb volt a hibás bevallás. Megyénkben az összevont adóalapba tartozó jövedelmek összege meghaladta a 275 milliárd forintot – mondta el egyebek mellett a tájékoztatón Balázs-Pető Zsuzsanna adóügyi igazgatóhelyettes.

Idén újdonság volt a bevallási nyilatkozat. Ez alapján az adóhatóság közel 6 ezer magánszemély részére készített személyi-jövedelemadó –bevallást. Ebben az évben utoljára választhatták az adózók a legegyszerűbb bevallási formát, amely „söralátét” néven vált ismertté. Adójuk 1+1%-ról, több mint 62 ezer adózó rendelkezett, amelyből az idén megyénkben 850 kedvezményezett részesült. A legmagasabb felajánlott összeg, 8,5 millió Ft volt. A magánszemélyek az idén is az oktatást, a beteggyerekek ellátását, az állatvédelmet és a kultúrát támogatták. A tájékoztatón elhangzott, hogy jövőre jelentős mértékben megváltozik a jövedelemadó bevallásának rendje, melynek legfőbb eleme, hogy azoknak a magánszemélyeknek, akik meghatározott feltételeknek megfelelnek, az adóhatóság fogja elkészíteni a bevallását.

Az egyéni vállalkozóknak és az ÁFA- körbe tartozó, adószámmal rendelkező magánszemélyeknek jövőre még nem készíti el az adóhatóság a bevallását, nekik továbbra is önadózással kell eleget tenni kötelezettségüknek.


Tovább az archívumra