Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Fiatalok adtak vért

Fiatalok adtak vért

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Véradást szerveztek a Berze Nagy János Gimnáziumban. Már hagyomány Gyöngyösön, hogy az 5 középiskola, minden évben kétszer felkéri a 18 éven felüli fiataljait, hogy adjanak vért, segítsenek másokon. Ebben az évben elindult a középiskolák közötti véradóverseny is, amely jövő év szeptemberéig tart majd. Legközelebb november 17-én, a József Attila Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban, ezt követően pedig 30-án a Mátra Erdészeti Szakgimnáziumban lesz véradó nap.

2 óra alatt több mint 30 véradó, és többségük első alkalommal vállalta ezt a feladatot – ismét véradó napot szerveztek a Berze Nagy János Gimnáziumban.

Vanda azok közé tartozik, akik most először adtak vért, azt mondja, mostantól mindig megteszi ezt, ha lesz rá lehetősége.

– Leginkább azért, mert 2 éve volt egy műtétem, illetve már kettő, és szeretném mások életét megkönnyíteni ezzel, elég ritka a vércsoportom és szeretnék vért adni, mert tudom, hogy nagy szükség van rá – mondta Bernáth Vanda.

A középiskolások véradónapja több éve hagyomány már, arra szeretnék felhívni a figyelmet, a véradás egyben szűrővizsgálat is, így visszajelzést kaphatunk egészségügyi állapotunkról, és egy véradással három beteg embernek segíthetünk.

– Az 5 középiskola minden évben kétszer a fiataljait, akik már 18 éven felül vannak, felkéri a váradásra. Minden iskolában van véradásszervezőnk, és ő segít abban, hogy a középiskolákban egy évben kétszer meg tudjuk ezt szervezni – részletezte Liszkainé Aradi Mária, a Vöröskereszt területi vezetője.

Az idei év azért is különleges, mert középiskolák közötti véradó versenyt is szerveztek a fiatalok számára, közösségteremtő céllal – mondja a területi vezető.
A mostani véradásra szép számmal érkeztek a tanulók, és ez a Városi Diáktanács érdeme is.

– Szerintünk a legnagyobb önkéntesség az, amikor valaki a vérét adja egy másik embernek, esetleg az életének a megmentéséért és megsegítésért. Nekünk itt az volt a feladatunk, hogy minél több diákot idecsábítsunk, ugyanis azt gondolta a Vöröskereszt, hogy a kommunikációs képessége a Diáktanácsnak hatékonyabb, mint a Vöröskeresztnek – magyarázta Spisák Bence, a Városi Diáktanács elnöke.

November 17-én, a József Attila Szakgimnázium és Szakközépiskolában, ezt követően pedig november 30-án a Mátra Erdészeti Szakgimnáziumban lesz véradó nap.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Rendszerváltó televíziók - dokumentumfilm
14:59
Mátrai sípályák - kisfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Tunézia
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
Luther Márton élete 10. – Szerelem és halál - rajzfilm sorozat
16:05
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:22
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:53
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. - Muzsla Néptáncegyüttes
19:12
Reklám
19:15
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:23
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:38
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság