Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Márton napi finomságok

Márton napi finomságok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

„Aki Márton napon libát nem eszik,egész éven át éhezik”- mondja a néphagyomány, ezért számos étterem is úgy gondolta, libás ételeket tesz az asztalra. November 11-e a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ilyenkor rendszeresek a lakomák, bálok. Az éttermek étlapjain megtalálhatjuk a hagyományos Márton napi ételeket, és a modern gasztronómia új, libás fogásait is.

Nagy a sürgés-forgás ennek az étteremnek a konyháján, ma nem csak az étlapon szereplő hagyományos ételeket készítik el, hanem Szent Márton napja lévén liba is kerül az asztalokra.
Továbbra is hódítanak a hagyományos libás ételek, viszont az egyre különlegesebb, modern gasztronómiába is belecsempészhetjük a Márton napi ételeket.

– Két irányvonal van, van egy klasszikus, hagyományos, retro, teljesen mindegy hogy nevezzük, amit még mindig szeretnek az emberek,- vagy akár nevezhetjük háziasnak is- ugyanakkor az emberek nagy része már szívesen kipróbál új ízeket, új gasztronómiai élményt keresnek – mondta Dinya Anikó, a Mátra Party Kft. marketingvezetője.

Áfonyás káposztával bolondított ropogós libacomb rozmaringos burgonyával. Ez pedig egy másik étterem ajánlata Márton napjára. Itt sem egy napig, hanem a hónap közepéig tart a libás ételek felszolgálása.

– Ezt mi hagyományként minden évben meg fogjuk ismételni. Ez egy új kezdeményezés a Mátrában, természetesen csatoljuk hozzá az újbort – jelentette ki Labancz Attila, a Négy Évszak Palóc Étterem üzletvezetője.

A Márton napi liba egyébként időjós is, a mell, vagy a comb csontja a hagyomány szerint árulkodó: ha a csont barna és rövid, akkor sáros lesz a tél, ha viszont hosszú és fehér, akkor havas.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Rendszerváltó televíziók - dokumentumfilm
14:59
Mátrai sípályák - kisfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Tunézia
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
Luther Márton élete 10. – Szerelem és halál - rajzfilm sorozat
16:05
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:22
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:53
GYÖNGYike Folklórfesztivál 2021. - Muzsla Néptáncegyüttes
19:12
Reklám
19:15
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:23
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:38
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság