Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Rengeteg a kátyú

Rengeteg a kátyú

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A rendkívüli időjárás, a fagyási-olvadási ciklusok miatt jóval több a kátyúk száma Gyöngyös térségében, az elmúlt két évhez képest. A Magyar Közút Heves Megyei Igazgatósága folyamatos felméréseket végez, és néhány érintett szakaszon már megkezdték a hidegaszfaltozást. A tavalyi évhez hasonlóan a 2017-es szezonban is közel 100 millió forintot fordítanak kátyúmentesítésre, burkolathibák javítására.

Kátyúk a Koháry úton, az Eger felé vezető 3-as számú főúton, a Petőfi úton – a hetek óta tartó mínuszok, majd hirtelen olvadás hatására megsokszorozódtak a kátyúk városunkban és környékén is. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Heves Megyei Igazgatósága folyamatosan végzi a kátyúk felmérését.

– A tavalyi és az idei évben ugye jóval több kátyú keletkezett, mint az utóbbi két évben, jelentősen több csapadék volt, ugye sokkal hidegebb volt az időjárás a januári időszakban, több fagyási-olvadási ciklus zajlott le, úgyhogy ez nagyon kedvezőtlenül hatott a burkolathibákra vonatkozóan, tehát sokkal jobban elősegítette a kialakulásukat. Gyöngyös térségében elsősorban eddig kollégáink a 3-ason, a 24-es főúton dolgoztak – mondta el Rapcsák Róbert, üzemeltetési és fenntartási osztályvezető.

Jelenleg az ideiglenes kátyúzási munkálatok zajlanak.

– Speciális keverékkel és újrahasznosított anyag felhasználásával ez most folyamatosan végezzük, nagyságrendileg akkor tudunk nagyobb változást elérni a burkolatállapotokban, amikor a melegaszfalt-keverők elindulnak és a téli időszak lezáródik és folyamatosan tudjuk ezt a munkát végezni – tette hozzá.

A tavalyi évben 2400 tonna aszfaltot, hideg-meleg speciális keveréket használtak az úthálózat kátyúmentesítésére, burkolathibák javítására Gyöngyös térségében, mintegy 100 millió Ft értékben. Az idei évben is hasonló nagyságrendet terveznek – tette hozzá Rapcsák Róbert.

Kátyúznak a városi utakon is. Az útellenőr javaslatára az életveszélyes megsüllyedéseket, úgynevezett ütőkátyúkat a Városgondozási Zrt. hidegaszfalttal a biztonságosabb közlekedés érdekében kijavítja.


Tovább az archívumra