Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Csőtörés a zsinagógában

Csőtörés a zsinagógában

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Víz árasztotta el egy csőtörés miatt tegnap este a gyöngyösi zsinagóga épületét. A vízvezeték feltehetően a jelenleg üresen álló épületben elfagyott a nagy hidegben, az enyhébb időjárás hatására pedig kiolvadt és eltört. Az épületben anyagi kár keletkezett, melynek felmérése a következő napokban történik meg.

Járókelők vették észre és jelezték tegnap este, hogy folyik a víz az ajtó alatt a gyöngyösi zsinagógából és kis patakká duzzadva csobog végig a lépcsősoron. Az épületet stábunk jelenlétében nyitották ki.

Az épületben még a fejlámpa fényénél is alig lehetett látni valamit.

A hang után kellett menni, hogy megtaláljuk a hirtelen keletkezett áradás okozóját. Egy falban lévő vízvezeték tört el a jelenleg üresen álló épületben.

– Az úgynevezett tűzi víztározó, ami baleset és tűzvédelmi okokból nem a hitközség kezelésében áll, hanem hivatalos előírások és rendeletek védik a nyitva tartását, ez fagyott el – közölte Weisz Péter, a hitközség vezetője.

A zsinagóga nagyterméből a víz nagy része az utcára folyt, ám volt olyan helység is, ahol 5 cm magasan állt a víz.

– Minimum 50, de lehet, hogy 80 köbméter víz is elfolyhatott, ugye ezt nem lehet mérni, de nagyon sok víz elfolyt. Sikerült megállítani és szerencsére a pincébe nem ment víz – tette hozzá Weisz Péter.

A nagyteremben ma már csak kisebb tócsák emlékeztetnek a tegnap történtekre. A Vízmű szakembere hamar a helyszínre ért és elzárta a csapot, a csőből azonban még ma délután is folydogált a víz. A hiba elhárítása tehát még folyamatban van. Az épületben anyagi kár keletkezett. Ennek a felmérése a következő napokban fog megtörténni.


Tovább az archívumra