Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Háziorvos-hiány

Háziorvos-hiány

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Jászárokszálláson rövid időn belül két, egy praktizáló háziorvos és egy, a helyettesítéseket végző és a jászberényi sürgősségi ügyeleten is aktív szerepet betöltő orvos is meghalt. Egy 2016-os adat szerint a Magyarországon munkát végző háziorvosok és a házi gyermekorvosok kétharmada elérte a nyugdíjkorhatárt. A településen egyelőre helyettesítéssel oldják meg a hiányt, ám szeretnének állandó embert találni a praxisra.

Rövid időn belül két háziorvos is elhunyt Jászárokszálláson. Mind a ketten nyugdíjasként is dolgoztak, sokat segítve ezzel a településen praktizáló kollégáknak. A körzetben élők orvosi ellátását egyelőre helyettesítéssel oldják meg.

– Hat hónapig a doktor úr cégében tulajdonrészt képviselő tag rendelkezik a praxisjoggal, ő bocsáthatja áruba, 6 hónap után az önkormányzatra visszaszáll a praxisjog, és az önkormányzat kötelessége és felelőssége állandó orvost pályáztatás útján keresni, illetve találni – magyarázta Dr. Olajos Gyula háziorvos.

A páciensek akkor sem maradnak ellátás nélkül, ha nem sikerül háziorvost találni a megüresedett praxisra.

– Amennyiben nem sikerül betölteni ezt a praxist, bár én bízom benne, hogy ez mindenképpen fog sikerülni, akkor gyakorlatilag 1200-1300 pácienst kell ellátnunk 3 háziorvosi praxison belül dolgozó háziorvosoknak – tette hozzá.

Magyarországon egyre több orvos marad munkában nyugdíjas kora ellenére is. Azonban vannak olyan települések, ahol így sincs elég szakember. A jászárokszállási gyermekorvos is betöltötte már a nyugdíj korhatárt, mégis dolgozik. A városvezetés, a jászárokszállásiak és a településen dolgozó orvosok is bíznak benne, hogy az országos tendenciával ellentétben sikerül orvost találni és így megmaradhat a már jól megszokott 4 körzet.


Tovább az archívumra