Böjt

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A télűző farsangi mulatságokat követően hamvazószerdától, vagyis holnaptól megkezdődik a húsvéti nagyböjt. Sokan ilyenkor nem fogyasztanak húst, és léböjtöt tartanak, melynek segítségével lecsökkennek a szervezet energiaforrásai, és a test mozgósítja tartalékait. Erre bizonyos időközönként, főleg tavasszal óriási szükség van, hiszen a gyógyszerek maradványai, és a méreganyagok gyorsan felhalmozódnak a szervezetben – mondja a háziorvos.

Ilyenkor a tavaszi fáradtság is megnehezíti az emberek helyzetét, ezért a sok mozgás, és az étkezési szokás változtatása fontos.

Futás, biciklizés, sok folyadék – az első kora tavaszi napokban ezek mindenképpen fontosak. Annál is inkább, mert ilyenkor gyakran fáradtnak, bágyadtnak, ingerlékenynek érezhetjük magunkat, hiába a napsütés és jó idő. A tavaszi fáradtságot könnyen átvészelhetjük, ha odafigyelünk magunkra.

Ebben az időszakban a megfelelő folyadékbevitel is fontos, sokan kifejezetten léböjt-kúrát is tartanak farsang végétől. Az influenza időszakban legyengült immunrendszerünket például könnyebben megerősíthetjük, és a lelki egészségünket sem hanyagoljuk el.

Érdemes tavasszal arra is ügyelni, hogy naponta többször, kisebb mennyiséget étkezezzünk, így a táplálék feldolgozása kevesebb megterhelést jelent a szervezetnek. Továbbá fogyasszunk minél több gyümölcsöt, zöldségfélét, tejet és tejterméket – emelte ki a szakember.


Tovább az archívumra