Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Sok a tarlótűz

Sok a tarlótűz

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Zsúfolt hétvégéjük volt a heves megyei tűzoltóknak. Számos esetben riasztották őket szabadtéri tüzekhez, amik jelentős százaléka zöldhulladék égetés miatt történt. A szakemberek felhívják a lakosság figyelmét, hogy az ilyen jellegű munkálatok elvégzése előtt tájékozódjanak a lakhelyükre érvényes rendeletekről. Azok figyelmen kívül hagyása pénzbírságot is vonhat maga után.

Csak a hétvégén 40 alkalommal riasztották szabadtéri tűzesetekhez a Heves megyei tűzoltókat. Ezek jelentős százaléka egy kis odafigyeléssel megelőzhető lett volna. Fontos, hogy külterületen tilos engedély nélkül zöldhulladékot égetni.

– A külterületi tarlóégetést, illetve a vágott növények égetését a munkálatok előtt 10 nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséggel – figyelmeztetett Tankóné Antal Erika, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Bár Gyöngyösön egy évben 9 alkalommal elszállítják a zöld hulladékot, önkormányzati rendelet a kijelölt napokon lehetővé teszi a belterületen végzett zöldhulladék-égetést.

– Az égetésre a helyi rendelet 2×2 napot jelölt meg, tehát április első hetének csütörtökén és vasárnapján, valamint október utolsó csütörtökén és vasárnapján bejelentés nélkül lehet égetni. Semmilyen más időpontban ez nem tehető meg – emlékeztetett dr. Szemes Paula környezetvédelmi főelőadó.

A szabályok megsértése tűzvédelmi bírságot vonhat maga után.

– Ha valaki a kertjében úgy éget zöld hulladékot, hogy azt nem engedélyezi önkormányzati rendelet, vagy nem a rendeletben meghatározott időben végzi, akkor 20 és 60 ezer forint közötti bírsággal sújtható. Aki engedély nélkül éget külterületen, az 50 ezer és félmillió forint közötti összegre büntethető – hangsúlyozta Tankóné Antal Erika.

Fontos, hogy a meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, mindig gondoskodjunk az oltáshoz szükséges folyadékról és abban az esetben, ha feltámad a szél, azonnal fejezzük be az égetést.


Tovább az archívumra