Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Dínókutatás

Dínókutatás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A sárkányoktól a dinoszauruszokig címmű előadással folytatódott a Mátra Múzeum Kalandozás a tudományban című sorozata. Főzy István, a Magyar Természettudományi Múzeum paleontológusa a nagyvilágban és a Kárpát-medencében talált őshüllő leletekről, neves kutatókról szóló előadásában arról is szó esett, hogy hazánk és környéke milyen meglepetéseket tartogat az őslénytan iránt érdeklődők számára.

Főzy István, a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusa kisgyermek kora óta paleontológus szeretett volna lenni, ám nem akart dinoszauruszokat kutatni. Az ammonitesek világa felé egy TIT szakkörön ajándékba kapott eocén kori csiga terelte.

Az, hogy viszonylag kevesen foglalkoznak Magyarországon az őslénytannal, Főzy István szerint nem azért van, mert nincs rá érdeklődés. A 20. század elején élt kalandos életű őslénykutató, báró Nopcsa Ferenc munkássága sok fiatal számára adott példát. A novemberben Gyöngyösön is hallott Ősi Attila pedig a tudomány iránti jó értelemben vett megszállottságot példázza. Főzy István azt mondja, Magyarország kifejezetten jó terep ennek a tudománynak a gyakorlásához.

Nagy felfedezések pedig még bőven lehetségesek. 2000 óta Iharkúton minden évben találnak figyelemre méltó új leleteket. A híres 85 millió éves ajkaceratopsz csupán egy közülük.

Ugyan teljes dínócsontvázakat csak kicsi az esély, hogy találjanak, egy állathoz tartozó jelentős mennyiségű csontot már eddig is találtak Iharkúton. A vendégek az előadás végén bepillanthattak a földtani idő mélységeibe, és kézbe vehettek néhány sok millió éves, különlegesen szép kövületet, s megvizsgálhatták a barlangi medve hatalmas koponyáját is.


Tovább az archívumra