Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Bugát Pál Természetismereti Vetélkedő

Bugát Pál Természetismereti Vetélkedő

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Immár hagyomány, hogy a nyári szünet utolsó hetében Mátrafüreden mérik össze tudásukat azok a középiskolásokból álló csapatok, akik bejutottak a Bugát Pál Vetélkedő döntőjébe. A versenyen nem egy tantárgy, hanem a természetismeretek átfogó ismeretére van szükség.

Idén első alkalommal 3 erdélyi iskola csapata is részt vesz a komolyabb hagyományokkal rendelkező, 34. Bugát Pál Természetismereti Vetélkedő döntőjén. A szervezők mindig valamilyen aktuális téma köré csoportosítják a feladatokat. Idén a vizet választották.

– A sivatagi oázistól a tengerekig, a kortytól a felhőszakadásig. Ilyen széles skálán lehet a vízről beszélni és gondolkodni. Most éppen klímaváltozás van. Veszélybe került az emberiség vízkészlete, tehát az, hogy a középiskolások hogy gondolkodnak, mit gondolnak a vízről, meghatározóan fontos téma – magyarázta Dr. Koncz Gábor, a TIT Stúdió Egyesület igazgatója.

471 diákból 66-an jutottak be a döntőbe. A verseny fő támogatójának képviselője szerint a felkészülési időszakban elsajátított ismeret nem csak a versenyen való jó szereplést segíti.

– Nem egy tananyagot kell itt megtanulni, kémiát, biológiát, vagy földrajzot, hanem az a komplex természettudományos gondolkodás kell, ami a kérdések megoldásához szükséges. Ez biztos, hogy egy életszemléletté válik. A nagy értéke ennek a versenynek az, hogy a gyerekek természettudományos műveltségét növelje. És ez szerintem egy fiatalnak az egyetemi éveit is segítheti – vélekedett Dr. Pellioniszné Dr. Paróczai Margit, a Richter Gedeon Nyrt. emberi-erőforrások igazgatója.

Gyöngyös és Mátrafüred minden évben igyekszik jó házigazdája lenni a rendezvénynek. Hiesz György polgármester köszöntőjében tanulásra buzdította a versengő fiatalokat.

– Higgyétek el, hogy nem frázis az a felnőttektől, pedagógustól, amikor arra biztatnak benneteket, hogy tanuljatok. Soha olyan nagy szükség nem volt kiművelt emberfőkre, és főleg természettudományokban jártas fiatalokra, akik majd később a tudományokban, pedagógiában, iskolában, a gazdaságban, az iparban fognak megjelenni és viszik a magyar oktatás jó hírét – fogalmazott a polgármester.

A diákok amellett, hogy elméleti és gyakorlati versenyfeladatokban is összemérik tudásukat, megismerkedhetnek a Mátrával és érdekes előadásokon vehetnek részt a következő napokban.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Mese - Öreg néne őzikéje
09:10
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Nyitógála - Vidróczki Néptáncegyüttes (Rezeda)
09:18
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nézőtér - kulturális magazin
10:05
Reklám
10:07
Márkus Liza és Gonda László koncertje
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Kilátó - megyei magazin
11:12
Reklám
11:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mese - A falánk tyúkocska
18:10
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Nyitógála - Észak-Macedónia
18:18
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság