Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Bugát Pál Természetismereti Vetélkedő

Bugát Pál Természetismereti Vetélkedő

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Immár hagyomány, hogy a nyári szünet utolsó hetében Mátrafüreden mérik össze tudásukat azok a középiskolásokból álló csapatok, akik bejutottak a Bugát Pál Vetélkedő döntőjébe. A versenyen nem egy tantárgy, hanem a természetismeretek átfogó ismeretére van szükség.

Idén első alkalommal 3 erdélyi iskola csapata is részt vesz a komolyabb hagyományokkal rendelkező, 34. Bugát Pál Természetismereti Vetélkedő döntőjén. A szervezők mindig valamilyen aktuális téma köré csoportosítják a feladatokat. Idén a vizet választották.

– A sivatagi oázistól a tengerekig, a kortytól a felhőszakadásig. Ilyen széles skálán lehet a vízről beszélni és gondolkodni. Most éppen klímaváltozás van. Veszélybe került az emberiség vízkészlete, tehát az, hogy a középiskolások hogy gondolkodnak, mit gondolnak a vízről, meghatározóan fontos téma – magyarázta Dr. Koncz Gábor, a TIT Stúdió Egyesület igazgatója.

471 diákból 66-an jutottak be a döntőbe. A verseny fő támogatójának képviselője szerint a felkészülési időszakban elsajátított ismeret nem csak a versenyen való jó szereplést segíti.

– Nem egy tananyagot kell itt megtanulni, kémiát, biológiát, vagy földrajzot, hanem az a komplex természettudományos gondolkodás kell, ami a kérdések megoldásához szükséges. Ez biztos, hogy egy életszemléletté válik. A nagy értéke ennek a versenynek az, hogy a gyerekek természettudományos műveltségét növelje. És ez szerintem egy fiatalnak az egyetemi éveit is segítheti – vélekedett Dr. Pellioniszné Dr. Paróczai Margit, a Richter Gedeon Nyrt. emberi-erőforrások igazgatója.

Gyöngyös és Mátrafüred minden évben igyekszik jó házigazdája lenni a rendezvénynek. Hiesz György polgármester köszöntőjében tanulásra buzdította a versengő fiatalokat.

– Higgyétek el, hogy nem frázis az a felnőttektől, pedagógustól, amikor arra biztatnak benneteket, hogy tanuljatok. Soha olyan nagy szükség nem volt kiművelt emberfőkre, és főleg természettudományokban jártas fiatalokra, akik majd később a tudományokban, pedagógiában, iskolában, a gazdaságban, az iparban fognak megjelenni és viszik a magyar oktatás jó hírét – fogalmazott a polgármester.

A diákok amellett, hogy elméleti és gyakorlati versenyfeladatokban is összemérik tudásukat, megismerkedhetnek a Mátrával és érdekes előadásokon vehetnek részt a következő napokban.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:53
Tarjánka völgyi szurdok - kisfilm
10:07
Reklám
10:10
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
10:22
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:33
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 1. – Miből lesz a cserebogár? - rajzfilm sorozat
18:14
Zeneiskolások előadása - Farkas Brigitta - Grecsanyinoff: Tréfacsináló
18:16
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Nézőtér - kulturális magazin
19:04
Reklám
19:07
Nemzeti Színkottás Zenekar és a Gyöngyszem Zenekar koncertje
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Cantare városi vegyeskar adventi koncertje
20:12
Reklám
20:15
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság