Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Bugát Pál Természetismereti Vetélkedő

Bugát Pál Természetismereti Vetélkedő

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Immár hagyomány, hogy a nyári szünet utolsó hetében Mátrafüreden mérik össze tudásukat azok a középiskolásokból álló csapatok, akik bejutottak a Bugát Pál Vetélkedő döntőjébe. A versenyen nem egy tantárgy, hanem a természetismeretek átfogó ismeretére van szükség.

Idén első alkalommal 3 erdélyi iskola csapata is részt vesz a komolyabb hagyományokkal rendelkező, 34. Bugát Pál Természetismereti Vetélkedő döntőjén. A szervezők mindig valamilyen aktuális téma köré csoportosítják a feladatokat. Idén a vizet választották.

– A sivatagi oázistól a tengerekig, a kortytól a felhőszakadásig. Ilyen széles skálán lehet a vízről beszélni és gondolkodni. Most éppen klímaváltozás van. Veszélybe került az emberiség vízkészlete, tehát az, hogy a középiskolások hogy gondolkodnak, mit gondolnak a vízről, meghatározóan fontos téma – magyarázta Dr. Koncz Gábor, a TIT Stúdió Egyesület igazgatója.

471 diákból 66-an jutottak be a döntőbe. A verseny fő támogatójának képviselője szerint a felkészülési időszakban elsajátított ismeret nem csak a versenyen való jó szereplést segíti.

– Nem egy tananyagot kell itt megtanulni, kémiát, biológiát, vagy földrajzot, hanem az a komplex természettudományos gondolkodás kell, ami a kérdések megoldásához szükséges. Ez biztos, hogy egy életszemléletté válik. A nagy értéke ennek a versenynek az, hogy a gyerekek természettudományos műveltségét növelje. És ez szerintem egy fiatalnak az egyetemi éveit is segítheti – vélekedett Dr. Pellioniszné Dr. Paróczai Margit, a Richter Gedeon Nyrt. emberi-erőforrások igazgatója.

Gyöngyös és Mátrafüred minden évben igyekszik jó házigazdája lenni a rendezvénynek. Hiesz György polgármester köszöntőjében tanulásra buzdította a versengő fiatalokat.

– Higgyétek el, hogy nem frázis az a felnőttektől, pedagógustól, amikor arra biztatnak benneteket, hogy tanuljatok. Soha olyan nagy szükség nem volt kiművelt emberfőkre, és főleg természettudományokban jártas fiatalokra, akik majd később a tudományokban, pedagógiában, iskolában, a gazdaságban, az iparban fognak megjelenni és viszik a magyar oktatás jó hírét – fogalmazott a polgármester.

A diákok amellett, hogy elméleti és gyakorlati versenyfeladatokban is összemérik tudásukat, megismerkedhetnek a Mátrával és érdekes előadásokon vehetnek részt a következő napokban.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nemzetiségi magazin - ismétlés
14:58
Vidróczki gála 2019 - Mátraaljai Néptánc és Hagyományőrző Egyesület - Domaházi táncok
15:03
Városháza – Jászárokszállás magazinja - ismétlés
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Tóth Boglárka és Sárközi Ágnes koncert
16:04
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:35
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Wilson's Promontory Nemzeti Park - természetfilm
19:08
Reklám
19:11
Moziklip - mozi magazin - ismétlés
19:22
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból – ismétlés
19:33
Nézőtér - kulturális magazin - ismétlés
20:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság