Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Laborgyakorlat

Laborgyakorlat

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az írásbeli fordulót követően ma számítástechnikai gyakorlattal és kémiai laborgyakorlattal folytatódott a Bugát Pál Természetismereti Műveltségi Vetélkedő. Közel 60 diák részvételével, különböző kémia kísérleteket végeztek el a Berze Nagy János Gimnáziumban.

Az írásbeli fordulót követően különböző feladatokkal várták a kémiai laborgyakorlaton vetélkedőket a Berze Nagy János Gimnáziumba. A versenyen több kísérletet kellett megoldaniuk a résztvevőknek, többek között a diákok a napon egy tölcsér és egy csésze segítségével, a szennyezett vízből desztillált vizet állítottak elő.

– Mindig az a cél, hogy ne csak unalmas feladatok legyenek, hanem szórakoztató pillanatok is legyenek benne. Én úgy gondolom, hogy mindenképpen szórakoztató, mert pl a 4 vízminta közül az egyik víz minta desztillált víz, innentől kezdve a csapatok meglepődnek, hogy nem tudják megmérni a calcium tartalmát, hát ez majd kiderül, hogy problémát okoz számukra vagy nem – mondta Dr. Róka András PH. D. főiskolai docens, a zsűri tagja.

A diákok 4 vízmintát kaptak, aminek a calcium-ion tartalmát kellett meghatározniuk. Nem profi eszközökkel, hanem szemcseppentővel dolgoztak és a feladathoz még az is hozzátartozott, hogy a csepp térfogatát mérjék meg.

A feladatok során még pattogatott kukoricával is kísérleteztek a versenyzők, akiknek azt kellett megfejteni, hogy mi köze a víznek a kukoricagyártáshoz. A vetélkedőn közel 60 résztvevő mérte össze kémia tudását.


Tovább az archívumra