Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A téli közlekedés veszélyei

A téli közlekedés veszélyei

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ónos eső, havazás, lefagyások, csúszós aszfalt. A téli időszakban számos tényező nehezítheti a közlekedést országszerte. A kiszámíthatatlan időjárás miatt ebben az időszakban megnőhet a balesetek száma az utakon. A szakemberek fokozott óvatosságra és kiemelt körültekintésre hívják fel az autósok, a közlekedők figyelmét.

– Időben lelassítani, mert a gyalogos pont át szeretne jönni. Ha én ezt nagyobb sebességgel közelítem meg és csúszós út van, akkor az autó elkezd csúszni és ezt a gyalogost már lehet elütöttük volna – ilyen és ehhez hasonló fontos közlekedési szabályokra szeretné felhívni a figyelmet egy gyöngyösi autóiskola vezetője, a téli közlekedéssel kapcsolatban. A havas utak és az esetleges lefagyások miatt ugyanis megnőhet a balesetek száma az utakon.

– Fölhívnám mindenkinek figyelmét arra, hogy sokkal nagyon követési távolságot tartson az előtte haladó járműhöz képest, valamint kerüljön minden kapkodó mozdulatot. Az autót próbálják meg húzott állapotba tenni, ami annyit jelent, hogy ha eddig tegyük fel negyedik sebességi fokozatban tudtak közlekedni, akkor inkább egy-eggyel kisebb sebességi fokozatban, ahol a motorfék ereje lényegesen nagyobb, ebben próbáljanak közlekedni – magyarázta
Szűcs Tamás, a Kex Autós- Motoros Iskola vezetője.

Az egyes útszakaszoknál, különös tekintettel a lejtős és emelkedős területeknél fokozott óvatosságra inti az autósokat a szakember.

– Emelkedőn, jeges útszakaszon autózva mindig próbáljuk megkeresni azt a részét az útnak, ami inkább havas, mint jeges. Ugyanis a hóban a téli gumiabroncs meg fog tudni kapaszkodni, ha jégen vagyunk, ott ugyanúgy el fog csúszni – tette hozzá.

A szakember fel szeretné hívni az autósok figyelmét arra is, hogy a téli ablakmosó folyadék használata és utánpótlása kiemelt fontosságú ebben az időszakban.

Ha pedig ónos eső esik, aki teheti, az inkább ne autózzon – tanácsolta végül.


Tovább az archívumra