Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Változások a felvételi eljárásban

Változások a felvételi eljárásban

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A felsőoktatási felvételi eljárás változásairól beszélt Fórum című műsorunkban Dr. Bujdosó Zoltán. A Gyöngyösi Károly Róbert Campus főigazgatója kitért arra is, hogy szeptembertől programtervező informatikus szak is indul a campuson, ahol a hallgatók weblapkészítést, mobiltelefonos alkalmazások fejlesztését fogják tanulni. Elhangzott továbbá, hogy jelenleg 106 külföldi hallgató tanul az intézményben.

2020 februárjától változik a felsőoktatási felvételi eljárás – kötelező lesz egy tárgyból az emelt szintű érettségi, valamint a B2 nyelvvizsga is. Csak azok a hallgatók jelentkezhetnek alapszakra, akik megfelelnek ezeknek a követelményeknek.

Fontos kérdés, hogy a középiskolai nyelvi képzés mennyire jól kidolgozott módszertannal rendelkezik ahhoz, hogy ez a feladat megugorható legyen egy 18 éves fiatal számára.

– Nyilván vannak olyan középiskolák, ahol azért mind nyelvtanári ellátottságban, mind infrastrukturális feltételekben meg tudják azt tenni, hogy akár csoportbontással viszonylag homogén csoportokat tudjanak kidolgozni, és eljuttatni a diákokat egy vagy akár kettő B2-es nyelvvizsgáig. Viszont vannak olyan intézmények, középfokú intézmények, ahol a heterogén csoportokkal nagyon nehéz ezt megoldani. Nagyon komoly tudásbeli különbség van az egyes diákok között és motivációs különbség is természetesen – osztotta meg véleményét dr. Bujdosó Zoltán, az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa főigazgatója.

Szeptembertől új szak indul a gyöngyösi campuson, a programtervező informatikus szak. Hiányszakma, kevés a képzett szakember a munkaerőpiacon, a cégek részéről viszont nagy a kereslet – mondta Bujdosó Zoltán.

– Az IKT kompetencia ma már azért minden hallgatótól elvárt. Gyöngyösön ez volt természetesen gazdasági-informatikus területen, de úgy látjuk, hogy itt a környékbeli munkáltatók igénylik a programozókat. Tehát a gazdasági informatikusok kifejezetten programozók, a programtervező informatikusok pedig tudják azokat az elvárásokat teljesíteni, amelyeket a műszaki területen dolgozó gyárak megkívánnak – tette hozzá a főigazgató.

Weblapkészítést, mobiltelefonos alkalmazások fejlesztését és robotok programozását fogják tanulni a hallgatók.
Dr. Bujdosó Zoltán kitért arra is, hogy elérték azt a célértéket, amit a szakpolitika megfogalmazott a külföldi hallgatók esetében, vagyis, hogy 10 százalék legyen ezen hallgatók aránya. A Gyöngyösi Campuson jelenleg 106 külföldi diák tanul.

A duális képzés kapcsán elmondta, jelenleg közel 30 céggel van együttműködési megállapodásuk.


Tovább az archívumra