Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Változások a felvételi eljárásban

Változások a felvételi eljárásban

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A felsőoktatási felvételi eljárás változásairól beszélt Fórum című műsorunkban Dr. Bujdosó Zoltán. A Gyöngyösi Károly Róbert Campus főigazgatója kitért arra is, hogy szeptembertől programtervező informatikus szak is indul a campuson, ahol a hallgatók weblapkészítést, mobiltelefonos alkalmazások fejlesztését fogják tanulni. Elhangzott továbbá, hogy jelenleg 106 külföldi hallgató tanul az intézményben.

2020 februárjától változik a felsőoktatási felvételi eljárás – kötelező lesz egy tárgyból az emelt szintű érettségi, valamint a B2 nyelvvizsga is. Csak azok a hallgatók jelentkezhetnek alapszakra, akik megfelelnek ezeknek a követelményeknek.

Fontos kérdés, hogy a középiskolai nyelvi képzés mennyire jól kidolgozott módszertannal rendelkezik ahhoz, hogy ez a feladat megugorható legyen egy 18 éves fiatal számára.

– Nyilván vannak olyan középiskolák, ahol azért mind nyelvtanári ellátottságban, mind infrastrukturális feltételekben meg tudják azt tenni, hogy akár csoportbontással viszonylag homogén csoportokat tudjanak kidolgozni, és eljuttatni a diákokat egy vagy akár kettő B2-es nyelvvizsgáig. Viszont vannak olyan intézmények, középfokú intézmények, ahol a heterogén csoportokkal nagyon nehéz ezt megoldani. Nagyon komoly tudásbeli különbség van az egyes diákok között és motivációs különbség is természetesen – osztotta meg véleményét dr. Bujdosó Zoltán, az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa főigazgatója.

Szeptembertől új szak indul a gyöngyösi campuson, a programtervező informatikus szak. Hiányszakma, kevés a képzett szakember a munkaerőpiacon, a cégek részéről viszont nagy a kereslet – mondta Bujdosó Zoltán.

– Az IKT kompetencia ma már azért minden hallgatótól elvárt. Gyöngyösön ez volt természetesen gazdasági-informatikus területen, de úgy látjuk, hogy itt a környékbeli munkáltatók igénylik a programozókat. Tehát a gazdasági informatikusok kifejezetten programozók, a programtervező informatikusok pedig tudják azokat az elvárásokat teljesíteni, amelyeket a műszaki területen dolgozó gyárak megkívánnak – tette hozzá a főigazgató.

Weblapkészítést, mobiltelefonos alkalmazások fejlesztését és robotok programozását fogják tanulni a hallgatók.
Dr. Bujdosó Zoltán kitért arra is, hogy elérték azt a célértéket, amit a szakpolitika megfogalmazott a külföldi hallgatók esetében, vagyis, hogy 10 százalék legyen ezen hallgatók aránya. A Gyöngyösi Campuson jelenleg 106 külföldi diák tanul.

A duális képzés kapcsán elmondta, jelenleg közel 30 céggel van együttműködési megállapodásuk.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Mese - Az aranyostarajos kiskakas
09:10
Vidróczki gála 2019 - Vidróczki Verőke - Méhkeréki román táncok
09:17
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nézőtér - kulturális magazin
10:05
Reklám
10:07
Villanófényben a Mátra - dokumentumfilm
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Ciprus
11:11
Reklám
11:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mese - A békakirály papucsa
18:11
Zongoraavató hangverseny (részlet)
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Moziklip – mozi magazin
19:58
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság