Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Vigyázat, csalók!

Vigyázat, csalók!

Újra csalók élnek vissza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevével. A közelgő adó-visszatérítésre hivatkozva, elektronikus levélben, SMS-ben vagy akár telefonhívással is próbálnak megszerezni ügyfélkapus bejelentkezési vagy bankkártyaadatokat. Tudni kell, hogy a NAV soha, semmilyen körülmények között nem kér bankkártyaadatokat!

A közelgő adóbevallás ismét kaput nyit a csalók számára és próbálnak adatokat kicsalni gyanútlan áldozataiktól. Naponta több bejelentés is érkezik a NAV-hoz, hogy email-ben, SMS-ben vagy telefonon keresték fel az egyént, hogy ügyfélkapus hozzáférését vagy bankkártyaadatát adja meg a hivatalnak.

– A NAV informatikai fejlesztései révén már egyre szélesebb azon kör, amely ügyfelekkel a NAV elektronikusan kommunikál. Ezt próbálják az adathalászok kihasználni és megpróbálnak bizalmas adatokat, információkat megszerezni. a NAV nevében küldenek SMS-eket és elektronikus leveleket, amelyben olyan nyelvi fordulatokat használnak, amelyek nem megszokottak a hivatali nyelvezetre – figyelmeztetett Dr. Paskujné Pifkó Mónika, a Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóság sajtóreferense.

Mint ahogyan a képek is mutatják, tegező megszólítást, helyesírási hibákat és hamis webcímet használnak, mely árulkodó jele lehet annak, hogy adathalászok próbálják megszerezni személyes adatainkat.

– A csaló email és SMS értesítések általában egy linket is tartalmaznak, amelyre ha a gyanútlan ügyfél rákattint, ez elvezeti őt egy felugró űrlaphoz vagy honlaphoz. Az űrlapon az adathalászok általában ügyfélkapus bejelentkezési adatok megadását kérik, vagy a bankkártyánk hátoldalán található háromjegyű biztonsági kód megadását kérik. Kiemeljük, ha valaki megadja bankkártya adatait, számolnia kell azzal, hogy illetéktelenek pénzt emelhetnek le bankszámlájáról – nyomatékosította a szóvivő.

A NAV soha, semmilyen körülmények között nem kér bankkártyaadatokat – jelentette ki a Paskujné Pifkó Mónika. A NAV értesítési gyakorlata merőben eltér a megtévesztő módszertől, ugyanis ügyfélkapun keresztül, postán vagy adószámla-kivonaton értesíti ügyfeleit. Azt kéri, hogy az ügyfélkapus adatokat mindenki a NAV hivatalos holnapján használja a www.nav.gov.hu vagy www.magyarorszag.hu weboldalakon.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A szomszéd vár – turisztikai magazin - ismétlés
14:58
A GG Tánc Eger produkciója
15:03
Üzleti negyed – gazdasági magazin - ismétlés
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
"Víg Ecsédre gyertek házasodni…" - dokumentumfilm az ecsédi lakodalmas hagyományokról
16:32
Reklám
16:36
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2018. – Zárógála - Vidróczki Néptáncegyüttes
19:03
Reklám
19:06
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:20
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:33
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság