Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Települési segély

Települési segély

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Új, rendkívüli települési segélyt vezet be a gyöngyösi önkormányzat a súlyos krízishelyzetbe kerültek megsegítésére. A képviselő-testület májusi ülésén elfogadta a 2018-as zárszámadást, és egyebek mellet egy óvodafelújítási pályázatról is döntött.

A zárszámadás elfogadásával a képviselő-testület lezárta a tavalyi év költségvetését, és elfogadta a 2018-as maradvány felosztását is. Idei költségvetését a grémium úgy módosította, hogy a városi kitüntetésben, például Pro Civitate díjban részesített kulturális, művészeti alapítványok részére 5,3 millió forintos támogatást biztosít az önkormányzat. Egyéb alapítványok támogatására több mint kétszázezer forintot hagyott jóvá a testület, míg három sportegyesület támogatására összesen 3 millió forintot fordít az önkormányzat. A grémium elbírálta a polgárőr szervezetek részére kiírt pályázat eredményét, és három polgárőr szervezet között összesen mintegy 3,9 millió támogatást osztott fel.

A képviselők bővítették az önkormányzat által nyújtható települési támogatások körét a májusi testületi ülésen, így a jövőben rendkívüli támogatás formájában egyszeri, legfeljebb 85 500 forint mértékű segélyben részesíthetők a súlyos, egyedi krízis élethelyzetbe került gyöngyösi személyek, ha az igénylő életkörülményei indokolják.
Az önkormányzat pályázatot nyújt be a Dobó Úti Óvoda és bölcsőde épületének fejlesztésére. A munkák elsősorban az épület elöregedett tetejének felújítását célozzák, aminek teljes költsége több mint 37 millió forint. A hazai forrású pályázat útján legfeljebb a beruházási költség 50 százalékára pályázhat az önkormányzat, amely az önerőt a munkákra a költségvetés tervezésekor a tetőfelújításra elkülönített keretből finanszírozná. A pályázat lehetővé teszi, hogy az önkormányzat saját kockázatára azonnal elkezdje a beruházást.

Tetemes, 15 millió forintos kárt okozott az a tolvaj, aki még márciusban tulajdonított el vörösréz lemezeket a felújítás alatt álló Mátra Művelődési Központ tetejéről. Az elkövetőt a rendőrség elfogta, ellene a művelődési ház felújítását végző kivitelező és az önkormányzat egyaránt feljelentést tett, és megindult a biztosítói kárrendezés is, azonban a tető felújítása a további károk elkerülése érdekében sürgőssé vált. Ezért a grémium úgy döntött, a kárrendezési eljárás lezárultáig megelőlegezi a kár összegét, hogy a helyreállítás elkezdődhessen.

A képviselők döntöttek a Gyöngyös Város Egészségügyéért kitüntetés odaítéléséről is, amelyet minden évben két egészségügyi szakembernek ítélnek oda. Idén Dr. Leövey Gábor, a Bugát Pál Kórház urológus főorvosa és Dr. Szeleczki István háziorvos veheti át az elismerést a Semmelweis-napi ünnepségen. Ugyancsak határoztak a Gyöngyös Közszolgálatáért kitüntetésről, amelyet a grémium Alföldi Éva hagyatéki ügyintézőnek és Molnár József beruházási főelőadónak ítélt oda. Mindketten a Gyöngyösi Polgármesteri Hivatal munkatársai.


Tovább az archívumra