Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Forróság, figyelem

Forróság, figyelem

Folytatódik a kánikula, harmadfokú hőségriadó van érvényben. A nagy meleg megviseli a szervezet, emiatt a balesetek száma is megnő az utakon. Ezért a szakemberek igyekeznek felhívni minden autós figyelmét, hogy a hőség miatt fokozottan figyeljenek a közlekedésben.

Fejfájás, koncentrációzavar, ingerlékenység és álmosság. Csak pár példa arra, amit a gyorsan jött nagy hőség okozhat az autóvezetőknél. A meleg hatására az ember reakció ideje megnő, így egy-egy veszélyes szituációban tovább tart felméri a helyzetet, ezért tanácsos nagyobb követési távolságot hagyni. A kiszáradás is nagy veszélyt jelent ilyenkor, így a szakemberek azt kérik, hogy mindenki tartson megfelelő mennyiségű folyadékot autójában.

– A nagy meleg végett a hétköznapi dolgok elvégzése is nagy teher, nem még, ha mellette koncentráltan figyelni is kell. Általában ilyenkor az ember bebambul, megpilled a nagy melegben, főleg, hogy ha hosszú út után tér be egy kicsit ingerdúsabb környezetbe. Itt az szokott lenni, hogy amikor az ember előbambulását követően megriad, akkor gyorsan és sokszor rosszul dönt. Tehát a reakcióidő megnövekszik, a döntések viszont pontatlanok és sajnos gyakran rosszak lesznek, ezért van az, hogy nyáron jóval több a baleset, főleg ilyen nagy melegben – magyarázta Kispál Zsolt iskolavezető.

Az ember mellett az autóra is rossz hatással lehet a nagy hőség, így aki a nyár folyamán hosszabb távra indul, annak érdemes átnézetnie a járművét.

– Mindenképpen célszerű a szezon megkezdése előtt a klímát fertőtleníteni, ezt ésszerűen használni. Ellenőrizni a kocsinak a hűtőrendszerét, megfelelő legyen a fagyálló folyadék – desztillált víz arány, megfelelő legyen a mennyisége. Ne legyenek a csőnél repedések, amik ilyenkor, hogyha csak apró cseppeket veszítünk, akkor már par nap alatt kihozzák azt a hatást, hogy akár a jármű menetközben forralni is tudja a vizet – magyarázta.

A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy őrizetlenül senki ne hagyjon magára gyermeket vagy kisállatot még pár percre sem az autójában, hiszen ilyenkor a tűző napon néhány perc alatt is akár 70 Celsius fok is kialakulhat a jármű belsejében.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nemzetiségi magazin - ismétlés
14:58
Vidróczki gála 2019 - Mátraaljai Néptánc és Hagyományőrző Egyesület - Domaházi táncok
15:03
Városháza – Jászárokszállás magazinja - ismétlés
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Tóth Boglárka és Sárközi Ágnes koncert
16:04
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:35
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Wilson's Promontory Nemzeti Park - természetfilm
19:08
Reklám
19:11
Moziklip - mozi magazin - ismétlés
19:22
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból – ismétlés
19:33
Nézőtér - kulturális magazin - ismétlés
20:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság