Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Zöldszüret

Zöldszüret

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Uniós és állami támogatást kaphatnak a gazdák, ha még zölden leszüretelik a szőlőt. Az intézkedés oka, hogy nagy a túltermelés Európa szerte és nehéz eladni a termést. A gazdák szerint ez tűzoltás, hosszú távon más megoldásokat kell keresni.

Az elmúlt 30 évben csaknem felére csökkent a hazai szőlőterületek nagysága – és amíg akkor mindet el tudták adni, most ez is nehézséget okoz. A borfogyasztás is csökken – 10 éve még fejenként 30 liter, ma csupán 23 liter fogy évente. A túltermelés egész Európában problémát okoz. Ezt szeretné enyhíteni az úgynevezett zöldszüret.

Ha valaki közben talál felvásárlót, még meggondolhatja magát és a tőkén hagyhatja a fürtöket. Felvásárlót találni azonban nem egyszerű, mert átalakultak az igények és csak meghatározott fajtákra van biztos kereslet – így valós probléma a túltermelés.

A gyöngyösi hegyközség területén 500 hektárból 78 hektárra kértek engedélyt a zöldszüretre. Holló Ákos azt mondja, ez csak tűzoltás, hosszú távon más megoldásokat kellene keresni, mint például iskolai szőlőléprogram állami támogatással, vagy akár a zéró tolerancia eltörlése vezetésnél. Ez jelentős keresletnövekedést eredményezhetne.

A hegyközség elnöke hangsúlyozta, támogatni kellene a marketinget és a piacra jutást, valamit szemléletváltásra is szükség volna, hogy – például az ízesített sörökhöz hasonlóan – kövessék a fogyasztói trendeket is. Hosszú távon ezek jelenthetnek megoldást a túltermelésre.


Tovább az archívumra