Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Botlatókő

Botlatókő

Botlatókövet helyeztek el az auschwitzi táborban elhunyt Frankl Ignác és felesége Johanna valamint Frankl Klára emlékének tiszteletére egykori lakhelyük előtt Gyöngyösön a Deák Ferenc utcában. Az eseményen visszaemlékeztek a zsidóság akkori helyzetére, valamint a Frankl család leszármazottja Gottschalk Bernadett idézte fel nagyszülei történetét.

Gyöngyösön első alkalommal helyeztek el botlatóköveket, Frankl Ignác, Johanna és Klára tiszteletére, akik az auschwitzi koncentrációs táborban haltak meg. A botlatókövek ötlete Gunter Demnig német szobrásztól származik, aki szerint: „Csak azt az embert felejtik el, akiről nem marad emlékezet”. A mostani eseményen is maga az alkotó helyezte el a Deák Ferenc utca 8. szám előtt lévő járdán az emlékköveket. Weisz Péter beszédében elmondta, hogy a zsidóság meghatározó volt Gyöngyös életében és fontosnak tartja az összefogást, felmenőikről való megemlékezést.

– A botlatókövek azért fontosak, mert az eljövendő generációnak mindenképp emlékezni kell arra, hogy a 20. századnak voltak beteg korszakai. Legyen az akár nemzeti szocializmus akár a radikális kommunizmus. Tudomásul kell venni és újra emlékezni és emlékezni kell, hiszen szeptember 11 vagy a különböző merényletek Európában ma is élő bizonyítéka hogy szükséges egy valláson, felekezeteken átívelő összefogás a jövőért – fejtette ki Weisz Péter, a Gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó Hitközség elnöke.

Gottschalk Bernadett – Ignác és Johanna unokája – is jelen volt a megemlékezésen, aki elmesélte, hogy éveken át kutatta nagyszülei halálának körülményét. A megemlékezésen megosztotta családja történetét, hogy a nagyszülők Annus gyermekükkel, aki emigrált Angliába 1942-44 között levelezéssel tartották a kapcsolatot.

– A leveleket megőrizte Annus nagynéném halála után a következő nemzedék örökölte és úgy jutottam az unokatestvérem által hozzá ezekhez a levelekhez, amelyeken a nagyszülők Deák Ferenc utca 8 szám alatti címe is fel van tüntetve – mondta el.

Bernadett úgy véli, hogy nagyszülei ezekkel a kövekkel be vannak vésve a város történetébe és emlékük tiszteletére kéri az embereket, hogy ne forduljanak el, ha látják, hogy más emberek jogait lábbal tiporják, mert nagyszülei története így kezdődött és ért véget.

A város polgármestere is fontosnak tartja ezeket a botlatóköveket, hiszen gyarapítják a város történetének egy darabját, valamint az arra járó városlakókat emlékezteti a régmúlt eseményeire.

– Ezek a botlatókövek most már ebből, ahogy itt elhangzott több ezer van Európában. Arra emlékeztetnek, hogy soha többé ilyen borzalmas korszakot, amikor bármilyen eszme oltárán embereket visznek, haláltáborokba gyilkolnak meg, úgy hogy én örülök neki, hogy sokan emlékeznek. Emlékeztetni kell a fiatalokat, a politika mindig hajlandó nagyon kegyetlen dologra, úgy hogy szembesüljünk vele, hogy sajnos akkor közel 2000 zsidó honfitársunk nem jött vissza Gyöngyösre – mondta az eseményen Hiesz György polgármester.

Ezek a kövek a lakóhelyek mindennapjaiban teszik láthatóvá és kézzelfoghatóvá a történelmet – hangzott el az eseményen.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nemzetiségi magazin - ismétlés
14:58
Vidróczki gála 2019 - Mátraaljai Néptánc és Hagyományőrző Egyesület - Domaházi táncok
15:03
Városháza – Jászárokszállás magazinja - ismétlés
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Tóth Boglárka és Sárközi Ágnes koncert
16:04
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:35
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Wilson's Promontory Nemzeti Park - természetfilm
19:08
Reklám
19:11
Moziklip - mozi magazin - ismétlés
19:22
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból – ismétlés
19:33
Nézőtér - kulturális magazin - ismétlés
20:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság