Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Két vajdasági származású, 1992. óta Magyarországon élő festőművész munkáival ismerkedhetnek meg azok, akik ellátogatnak júliusban a Fő tér Galériába

Két vajdasági származású, 1992. óta Magyarországon élő festőművész munkáival ismerkedhetnek meg azok, akik ellátogatnak júliusban a Fő tér Galériába

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Pósa Ede tájképei és Pósa Buba absztrakt képei egyaránt annak a jellegzetesen közép-európai művészetnek a termékei, amely nem ismer politikai határokat.

A júliusban Gyöngyösön kiállító Pósa Ede – Pósa Ljubinka művészházaspár története jellegzetes közép-európai történet. Mindketten az egykori Jugoszláviában születtek, és 1992. óta élnek Magyarországon. Az elmúlt két évtized főként a szerb származású feleség, Pósa Ljubinka (művésznevén Buba) számára hozott nagy változásokat, bár mint mondja, ez nonfiguratív alkotásain kevésbé látszik.

A két alkotó az évek során észrevétlenül is hatott egymásra. Még úgy is, hogy művészi világuk gyökeresen különbözik egymástól. Pósa Buba harsányabb, kitárulkozóbb világával szemben Pósa Ede szemlélődőbb, befelé forduló ábrázolásmódja áll. A zentai művésztelepről indult férj mindig is az Alföld festőjének mondta magát.

Pósa Ede képei között nem egy, a gyöngyösi zsellérközök hangulatát árasztó kép van. Mint megtudtuk, ez sem véletlen. A művész itt készített vázlataiból születtek a különös színvilágú utcaképek. A kiállítás augusztus 1-jéig tekinthető meg a Fő tér Galériában.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2010-07-07 )

Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Mese - A Béka-királykisasszony
18:13
Cimbaliband és Szalonna Bandája - Megyek az úton
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:08
Molnár Dániel koncertje
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Azori, Sao Miguel, Pico, Faial - dokumentumfilm
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság