Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szigorítás várható

Szigorítás várható

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Biciklisekre támadt három kóbor kutya a Víztoronynál a múlt héten. Az ebek közül kettőt sikerült befognia a gyepmesternek, azonban mint megtudtuk, az oltási könyv és chip nélküli harmadik kutyát a gazdái hazavitték és nem engedték befogni. A szakember hatásköre csak az utcán kóborló kutyákra terjed ki és büntetést sem szabhat ki a tulajdonosokra. Erre csak az önkormányzatnak van lehetősége, azonban sokszor nem jár sikerrel a büntetés. Hamarosan azonban szigorítás várható ezen a területen.

A múlt héten itt a Víztoronynál támadott meg bicikliseket három kóbor kutya. Az ebek közül a képen látható két kutyát sikerült befognia a gyepmesternek, azonban a harmadik kutyát a gazdája már nem engedte elvinni, annak ellenére, hogy az állatnak se oltási könyve, se chipje sincs, ami igazolná, hogy az a kutya az ő tulajdona. A gyepmester azonban onnantól, hogy az állat bemegy egy kapun, nem intézkedhet.

– Nekünk intézkedési jogkörünk nincs úgymond, mi csak közterületen tudjuk összegyűjteni a kóbor állatokat. Tehát a mi hatáskörünk a kapuig tart, ha ott a gazda azt mondja, hogy bement a kutya és az az övé, akkor az ott is kell, hogy maradjon. Illetve az önkormányzatnak lenne erre hatásköre, hogy felszólítsa őket, hogy márpedig ismerjék el, hogy az övé a kutya, vagy nem, vagy lemond róla. Oltást, chipet ellenőrizni stb, nekem erre nincs hatásköröm – magyarázta Bozsik András.

Az önkormányzat országos törvény alapján jár el, azonban a települések hozhatnak saját rendeletet az állattartási büntetések kapcsán – mondta el Szilágyi Atilla a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság igazgatóhelyettese, aki hozzátette, hogy amennyiben ismert a kutya gazdája attól kezdve a város büntethet, azonban sokszor nem elég egy-egy bírság sem.

– Városszerte nagy problémát okoz a kóbor kutyák megléte és veszélyessége, a közösségi portálokon például sok ember tesz közzé ezzel kapcsolatos posztokat és képeket. A gyepmesteri telep és az önkormányzat közösen most szigorítást tervez, így kívánják vissza szorítani a kóborló ebek számát – közölte Szilágyi Attila városüzemeltetési igazgatóhelyettes.

– Heti rendszerességgel ki fogunk járni ellenőrizni, az olyan kutyát, ami problémásabb, vagy az utcán van megpróbáljuk begyűjteni, illetve nem csak a kutya begyűjtése a cél, hanem a gazdák felelősségre vonása. Értem itt a büntetést. Tehát itt, amíg szankcionálva nincsenek az állattartók, addig nem lesz változás. Tehát ha elhozok tőlük 3 kutyát jövő héten 4 van helyette, tehát ez egy szélmalomharc így – jegyezte meg Bozsik András gyepmester.

A támadásban résztvevő befogott két kutya azóta is a gyepmestertelepen van, Bozsik András szerint azonban csak falkában voltak veszélyesek, külön-külön szelíden viselkednek. Ettől függetlenül azt mondja, hogy nagy problémát jelentenek a rossz körülmények között tartott, és a városban kóborló kutyák, reméli a szigorítás segít ezeken a gondokon.


Tovább az archívumra