Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ruszin közmeghallgatás

Ruszin közmeghallgatás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A tavalyi évet összegezték és az idei célokról, tervekről beszéltek a Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat közmeghallgatásán. Mint azt Farkas János elnök elmondta: a cél idén is a ruszin hagyományok ápolása és bemutatása, a nemzetiségi sírhelyek, múzeumok meglátogatása és különböző városi programok megszervezése.

Közel hárommillió forintból gazdálkodik egy évben a Gyöngyösi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat, ennek legnagyobb részét dologi kiadásokra fordítják, és célirányos támogatást kapnak a gyöngyösi önkormányzattól. Mint azt Farkas János elnök elmondta, 2020-ra is több célt tűztek ki maguk elé.

– Az elmúlt év alapján 93-an regisztráltak, tehát megduplázódott a ruszinoknak a létszáma, így több olyan feladat, olyan cél is előtérbe került, hogy a ruszin kegyhelyek, sírhelyek, emlékhelyeknek, múzeumoknak a meglátogatása, tehát ezt tervezzük – fejtette ki az elnök.

Fontos feladatuknak tekintik ezen kívül a városi rendezvényeken való részvételt, valamint az országos és határon túli programokon való megjelenést.

– Kárpátaljai Dobó nap például, ez októberben lesz, vagy például most májusban lesz a Vajdasági Vőfélytalálkozó, akikkel testvérkapcsolat van, és az októberi Pásztor napok, ez is Vajdaságban van, és hát a magyar kapcsolatok, a helyi Ruszin kulturális nap, augusztus 20, amire nagyon-nagyon készülünk – sorolta.

A közmeghallgatáson elhangzott, a képviselők jó kapcsolatot ápolnak a nyugdíjas klubokkal, a roma önkormányzattal és civil szervezetekkel is, valamint felmerült, hogy több látogatással tudnák még inkább ápolni a kapcsolatokat, és fontos lenne, hogy a gyöngyösiek is jobban megismernék a ruszin szokásokat, hagyományokat.


Tovább az archívumra