Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nyílnak a hóvirágok

Nyílnak a hóvirágok

Egy szál hóvirág letépésért 10 ezer forint, míg egy csokorért akár börtönbüntetés is járhat. Az Európában honos 21 fajtából mindössze 4 található meg hazánkban, ezek közül is a kikeleti hóvirág az őshonos. A virágok 15 éve védettek Magyarországon, tehát ezek leszedése és árusítása szigorúan tilos!

A hosszú, hideg, sötét téli hónapok után a nappalok egyre hosszabbak és jön a jó idő. A tavasz hírnökei is kibújtak már a földből, több helyen megcsodálhatjuk az első hóvirágokat. Sok éven át volt a nőnapi köszöntés elengedhetetlen virága, de már 15 éve védett növényfajjá nyilvánították, így egy szál letépése esetén 10 ezer forint bírság jár. A tilalom pedig a virágon túl a föld alatt megbújó hagymára is érvényes – tudtuk meg Dr. Láposi Réka intézetigazgatótól.

– Hogyha valaki 10 szálnál többet szed, akkor szabálysértési eljárást indítanak ellene, hogyha 100-nál több, tehát 100-as, 1000-es számban történik a növénynek a begyűjtése, akkor ez büntetőeljárást von maga után és ezt a természetvédelmi őrök tettenérés során indítják, amennyiben természetesen ez kiderül – magyarázta.

A növény szerelmesei természetesen saját maguk ültethetnek el hóvirághagymát, amikre nem vonatkozik a törvény, ezeket szabadon lehet leszedni. Az intézetigazgató ennek ellenére azt javasolja, hogy ne bántsuk a növényt és természetes helyén csodáljuk, hiszen a gyakori szedés a növény elkorcsosulását eredményezi. Vásárlását pedig csak engedélyköteles árusoktól ajánlja.

Akik szeretnének gyönyörködni a hóvirágokban, azok lombos és ligeterdők, patakpart környékén találhatják meg, de ezen kívül a Kékes északi oldalán, valamint az Erdőtelki és Alcsúti Arborétumban látható több ezernyi állomány.

Láposi Réka végül arra hívta fel a figyelmet, hogy bár fogyasztani nem szoktuk, de a hóvirág mérgező növény, így ne is kíséreljük meg megenni!


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nemzetiségi magazin - ismétlés
14:57
Natura nap - Dr. Gyürky Melinda előadása
15:06
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark - dokumentumfilm
16:32
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
A Templomfestő - dokumentumfilm
19:05
Reklám
19:06
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:33
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:03
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság