Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gazdaságosabb, átgondoltabb helyi tömegközlekedésről döntött a testület

Gazdaságosabb, átgondoltabb helyi tömegközlekedésről döntött a testület

Gazdaságosan üzemeltethető körjáratokkal biztosítaná a helyi tömegközlekedést Gyöngyösön az önkormányzat. Az elképzelésekről a júliusi rendkívüli testületi ülésen tárgyaltak a képviselők, akik egyebek között döntöttek a helyi lakásrendelet módosításáról is.

Gyöngyös képviselő-testülete a csütörtökön megtartott rendkívüli ülésen módosította a júliustól érvényben lévő lakásrendeletet. Gyöngyösön ez idáig jövedelmi megkötések nélkül is hozzá lehetett jutni az önkormányzati bérleményekhez, ám az októbertől hatályba lépő rendelet alapján azoknak a bérlőknek, akiknek az egy főre jutó havi nettó jövedelme meghaladja a mindenkori garantált bér 120 százalékát, ami jelenleg 252 ezer forint, az eddig hatályos bérleti díj 150 százalékát, vagyis négyzetméterenként 1200 forintot kell majd fizetniük. A módosítással a képviselők arra törekedtek, hogy az önkormányzati bérlemények díja közelítsen a piaci árakhoz.
A grémium egyetértett abban, hogy a helyi lakásrendelet megérett egy átfogó, teljes körű felülvizsgálatra.
A testületi ülés kulcsfontosságú napirendi pontja volt az autóbuszos helyi közlekedés fejlesztésére vonatkozó koncepció megtárgyalása. Juhász Katalin, a tervezet kidolgozásával megbízott igazgatóság vezetője ismertette a képviselőkkel az önkormányzat és a szolgáltatást végző Volánbusz elképzeléseit. A tervezetek mindkét esetben két olyan körjárat útvonalát tartalmazták, melyek érintik a város frekventált helyeit, a sokak által lakott lakóövezeteket, a temetőket, élelmiszerüzleteket, oktatási intézményeket, valamint a kórházat és a szakrendelőt. Az elképzelések szerint a főként midi buszokkal és egy nagy autóbusszal biztosított két körjárat az autóbusz-pályaudvaron fonódna egymásba.
Az ülésen Hiesz György polgármester hangsúlyozta: nem lehet minden igénynek megfelelni és minden elváráshoz igazodni, de törekszenek arra, hogy a tömegközlekedési szolgáltatás minél többek megelégedésére szolgáljon. Ehhez azonban szükség van az utazók együttműködésére is, akiknek át kell majd alakítaniuk a szokásaikat. Nem hagyható figyelmen kívül, hogy a város idei költségvetése nem teszi lehetővé a sűrű buszjáratok beindítását. A korábbinál gazdaságosabb és jobban átgondolt helyi tömegközlekedésre van szükség.
A polgármester hangsúlyozta: ha nem lett volna a koronavírus-járvány és a sok központi elvonás, ami jelentős forrást vesz el az önkormányzattól, akkor is át kellett volna alakítani a helyi tömegközlekedést. A kényszerhelyzet azonban lehetőséget ad arra, hogy szembe nézzenek az évtizedek óta húzódó problémákkal.
Az önkormányzat folytatja a helyi járatokkal kapcsolatban megkezdett társadalmasítást, így a gyöngyösiek hamarosan megismerhetik és véleményezhetik is az ősztől tervezett tömegközlekedéssel kapcsolatos elképzeléseket.
A nagy érdeklődésre való tekintettel folyamatosan kitölthető az a kérdőív is, amely a tervezett új menetrend és az új útvonalak meghatározásban jelent segítséget, támpontot a képviselő-testületnek. Az önkormányzat továbbra is számít a gyöngyösiek véleményére, és a kérdőívet kitöltőket arra kérik, hogy ne a jelenlegi, átmeneti időszakot, hanem az elmúlt évek tömegközlekedési tapasztalatait mérlegeljék válaszadáskor. A helyi közlekedés fejlesztésére vonatkozó koncepcióról, beleértve az őszi menetrendet is, július 30-án ismét tárgyal a testület.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Baradla barlang - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Egyiptom 1. rész
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
A Templomfestő - dokumentumfilm
16:05
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Gyöngyösi Játékszín - Mamma Mia Musical
19:06
Reklám
19:08
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság