Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Roma hősök workshop

Roma hősök workshop

A roma népirtásról emlékeztek meg szűk körben a Hatáspont Tanodában. A Független Színház Magyarország trénerei látogattak el Gyöngyösre, akik olyan roma kortárs írók drámáit mutatták be, amelyek szereplői romák, a művek romákról szólnak, de nemcsak számukra hordoz üzenetet. Ezen kívül interaktív foglalkozásokkal keresték a választ arra, hogy mitől is hős a hős?

1972 óta világszerte augusztus 2-án emlékeznek meg a holokauszt roma áldozatairól. A gyöngyösi Hatáspont Tanodában már hagyomány, hogy minden évben programot szerveznek ehhez kapcsolódva.

A Független Színház Magyarország 2017-ben az első Nemzetközi Storytelling Fesztivál után dolgozta ki a Roma Hősök című oktatási módszertant. A tanodában drámai hősök történeteivel, döntéseivel, nehézségeivel ismerkedtek meg a résztvevők. A foglalkozást Balogh Vivien és Marton András trénerek vezették.

A tanoda munkáját külföldi önkéntesek is segítik. Nikola Boszniából érkezett 25 éves, Politológiát tanult, és az elmúlt években Magyarországon élt és dolgozott. Angolból és matekból tudja segíteni a fiatalokat és most, két hét otthoni karantén után kezdheti meg szolgálatát a tanodában.

– Szeretném használni amit korábban tanultam. Boszniában is önkénteskedtem civil szervezeteknek és úgy gondoltam, hogy segítség lenne, hogy ha itt is közreműködök. Azt várom, hogy a napi feladatokban tudok majd segíteni a gyerekeknek, kellemes időt töltve így együtt és segítve nekik az iskolai és a mindennapi nehézségekben. – mondta Nikola Toljagic önkéntes.

A workshop hatására a résztvevők remélhetően jobban megismerik egymást és a különböző roma közösségeket. Fejlődik a kommunikációs és vitakultúrájuk, nyitottabbá válnak az eltérő nézőpontokkal szemben, és javulnak együttműködési készségeik.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:03
Márkus Liza - Könnyű mint az 1x1
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Malaysia 1. rész
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
A Templomfestő - dokumentumfilm
16:05
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Luther Márton élete 5. – Minden eladó - rajzfilm sorozat
19:08
Reklám
19:11
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság