Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Több gyógyszer fogy

Több gyógyszer fogy

Jelentősen megnőtt a gyógyszerforgalom országosan – írja a Világgazdaság. Az adatok szerint csaknem kétmilliárd forinttal, közel 46 milliárd forintra nőtt a támogatott, vényköteles gyógyszerek hazai forgalma júliusban az előző havi bővülés után. Az általunk kérdezett gyógyszertár szerint az emberek főként az immunerősítőket, valamint a vitaminokat vették. A termékek pedig többségében drágultak az elmúlt hónapokban.

Hetente csak egyszer kaptak bizonyos termékekből a napi három helyett a vírus első hullámában ebben a gyöngyösi patikában, tudtuk meg Dr. Csipes Ágnes gyógyszertár-vezetőtől. Mint mondja: a vírus megjelenésével együtt megnőtt a gyógyszerek felvásárlása és a halmozása is, így egy-egy terméknél komoly hiány alakult ki országosan. Információk szerint júliusban közel 46 milliárd forintra nőtt a vényköteles, támogatott gyógyszerek forgalma.

– Volt egy hatalmas nagy roham, amikor háromhavi gyógyszermennyiségeket felhalmoztak az emberek. Ezeken kívül immunerősítőket, C és D vitamint, paracetamol tartalmú fájdalomcsillapító felhalmozás volt. Gyakori hiánycikkek is lettek ezek a termékek. Utána volt egy lecsengő fázis, most egyelőre nem érezzük azt, hogy bármiféle felhalmozás lenne. – mondta Dr. Csipes Ágnes, a Gyöngy Gyógyszertár gyógyszertárvezetője.

A vitaminokon kívül a szájmaszkokat és a fertőtlenítőszereket keresték leginkább. Árak tekintetében ezeknél drasztikus változás történt. Dr. Csipes Ágnes szerint a vírus megjelenésével például a maszkok darabonkénti beszerzési ára körülbelül az ötvenszeresére nőtt.

– Nyílván az a cikk, ami nehezen beszerezhető és szabad áras, például egy szájmaszk, egy fertőtlenítő ezeknek az ára borzalmasan megnőtt a tavaszi időszakban. Kezdtük onnan, hogy körülbelül a szájmaszk beszerzési ára nagyjából 10-en valahány forint volt, aztán eljutottunk oda körülbelül április közepére, hogy vagy nem kaptunk szájmaszkot, vagy kaptunk, de már a beszerzési ára is ott volt, hogy darabja majdnem 500 volt. – mondta a gyógyszertárvezető.

Egy vásárló szerint mindig volt a számára szükséges gyógyszerből, így ő nem érezte meg a hiányt. Szerinte az emberek azonban féltek, ezért vásároltak többet egy-egy termékből.

„Félnek attól, hogy bezár esetleg a gyógyszertár és nem tudnak gyógyszert venni. Pedig mindig itt voltak és minden gyógyszer volt, hiány nem volt.”

A gyógyszertárvezető kiemelte: jelenleg szinte teljes a készlet, így minden gyógyszerből van megfelelő mennyiség. Azonban kéri a városban élőket, hogy ha tehetik – a tavaszi gyógyszerhiány elkerülése érdekében – ezúttal ne halmozzanak feleslegesen.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Baradla barlang - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - India 2. rész
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Cimbaliband és Danics Dóra & Gera Attila - Ederlezi és Balkánia
16:02
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Zongoraavató hangverseny (részlet)
19:06
Reklám
19:09
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság