Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Csak a futamidő nő, a törlesztőrészlet nem

Csak a futamidő nő, a törlesztőrészlet nem

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nem nőnek jövőre a törlesztőrészletek. Azoknak, akik éltek a fizetési moratórium lehetőségével, ugyanannyit kell törleszteniük havonta, mint amennyit januárban a moratórium nélkül fizetettek volna. A kamatok teljesítésére az ügyfél hitelének futamideje hosszabbodik meg. A törlesztési moratóriumot idén év végéig bármikor igényelhetik az ügyfelek. Egyes bankoknál pedig van lehetőség arra, hogy a felhalmozott kamatokat egy összegben térítse meg az ügyfél.

A háztartások és a vállalatok mostanáig a teljes hitelállomány 40-50 százalékánál kérték a havi törlesztés felfüggesztését. Az ügyfelek döntő többsége nem azonnal, hanem a nyári hónapokban kérvényezte ezt.
Márciusban, a moratórium bejelentése után nem volt könnyű dolga a szektornak, ugyanis a magyar adósok 16 ezer milliárd forintnyi hitelállományának 24 órán belüli felfüggesztését intézte.
A törlesztési moratórium lejártával, 2021-től a vonatkozó jogszabály szerint senkinek nem nő a havi törlesztője kivéve a változó kamatozású hiteleket. A kamatok teljesítésére az ügyfél hitelének futamideje hosszabbodik meg automatikusan, kiszámítható, előre látható módon.

– Itt a futamidő fog hosszabbodni, az pedig egyénfüggő, hogy kinél, mennyi idővel. Ugye itt megnézik, hogy hány hónapot volt a móratóriumban, mert nem mindenki a kezdettől volt, volt, aki később, volt, aki végig, úgyhogy ez ettől is fog függni, ez egyénfüggő lesz. – mondta Koncsos Kinga pénzügyi szakértő.

Koncsos Kinga tavasszal is azt javasolta, hogy aki teheti, törlesszen és ne éljen a moratórium lehetőségével, aki mégis kérte, bármikor jelezheti bankja felé, hogy újrakezdené a visszafizetést, nem kell feltétlenül megvárnia az év végét, ám egyes bankok más lehetőséget is kínálnak arra, hogy ne hosszabbodjon meg a futamidő.

– Vannak olyan bankok, ahol nyitottak egy moratóriumi gyűjtőszámlát, és az azon felgyűlt, elmaradt törlesztő részleteket lehetőség van egy összegben, díjmentesen kifizetni, és azon ügyfeleknek nem fog meghosszabbodni a futamidő. – mondta a pénzügyi szakértő.

A kormányrendelet szerint a hiteltörlesztési moratórium 2020 végéig tart, de jogszabályban rögzítették, hogy annak időtartamát a kormány meghosszabbíthatja. Vagyis ha úgy ítélik meg, hogy indokolt, akkor átcsúszhat 2021-re az intézkedés hatálya.


Tovább az archívumra